Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Registrovaným partnerstvom by sa dalo mnoho uľahčiť

.slavomíra Henčeková .komentáre .spoločnosť

Dostala som otázku, či Slovenská republika právne uznáva, ak niekto uzavrie registrované partnerstvo, prípadne jeho obdobu, s osobou rovnakého pohlavia v inej krajine EÚ. Ako vieme, na Slovensku nemožno uzavrieť registrované partnerstvo. Slovensko je tak jednou zo šiestich krajín EÚ, ktoré tento zväzok neumožňuje. Ďalšími sú Poľsko, Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko a Litva.

vidíte správne, Maďarsko sa medzi nimi nenachádza a napriek politickej orientácii vládnej garnitúry uznáva registrované partnerstvá od roku 2009. Opäť sme tak raz v ochrane práv menšín na európskom chvoste v malej skupinke šiestich z dvadsiatich siedmich. No a keďže tieto krajiny neuznávajú registrované partnerstvá, neuznávajú ani registrované partnerstvá uzavreté v iných členských štátoch EÚ. Ťažko totiž môže nejaký právny poriadok uznať niečo zo zahraničia, čo sám neupravuje. Odpoveď na otázku, či Slovenská republika uznáva registrované partnerstvo uzavreté v inom štáte EÚ, je preto nie.

právo na pobyt

Ak však osoby rovnakého pohlavia uzavrú registrované partnerstvo v niektorom zo zvyšných 21 členských štátov EÚ, ktoré ho uznávajú, určité práva im z toho vyplývajú aj na Slovensku. Dôvod je ten, že je Slovensko, chvalabohu, členom EÚ. Jedným zo základných pilierov Európskej únie a jej vnútorného trhu je voľný pohyb osôb. V roku 2004 bola prijatá smernica Európskeho parlamentu a Rady 2004/38/ES o práve občanov EÚ a ich rodinných príslušníkov voľne sa pohybovať a zdržiavať sa v rámci územia členských štátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite