Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Stalkuj, doxuj, vykrúcaj (sa)

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Rada chodím do divadla. V poslednom čase som si obľúbila Divadlo Kontra v Spišskej Novej Vsi. Uvádzajú v ňom totiž divadelné novinky, ktoré prerazili vo Veľkej Británii a ktoré nikde inde na Slovensku, či dokonca v Európe neuvidíte. Takou bola aj ich ostatná hra s názvom Malý Sobík. Pri jej sledovaní mi bolo jasné, že má mnoho spoločné aj s mojím životom.

malý Sobík je hra, ktorú napísal škótsky stand-up komik Richard Gadd. V Divadle Kontra ju odohral Peter Čižmár, režírovala Klaudyna Rozhin. A teraz k veci. Ide o príbeh napísaný podľa vlastnej skúsenosti, keď čašník Richard ponúkol v bare neznámej žene zdarma šálku čaju. Šálka čaju prerástla do vtipkovania a nevinného flirtovania a u Richarda by sa príbeh najradšej aj skončil. Na druhej strane príbehu však bola Martha, ktorá chcela ich spoločný príbeh očividne rozvíjať ďalej. Napokon mu poslala dokopy viac než 41 000 e-mailov či 350 hodín hlasových správ. Martha sa stala jeho regulárnou stalkerkou, teda prenasledovateľkou (nielen) v online priestore. Jej aktivity obmedzili (hoci nie úplne zastavili) až polícia a súd. Ak ste si podľa názvu mysleli, že išlo o hru s vianočnou či zvieracou tematikou, tak už viete, že nie. Malým sobíkom nazývala Martha Richarda. Prečo konkrétne, to sa dozviete, len ak si hru pozriete. 

Ako právničku ma značne zaujala aj právna stránka tohto príbehu. Niekto vám dennodenne otravuje život správami rôzneho druhu od zamilovaných cez vyčítavé až po nadávky, vyvoláva vám, vyhľadáva vašu osobnú prítomnosť, dokonca kontaktuje vašich príbuzných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite