Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Maďarská otázka

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Maďarská otázka, v komunistickom režime potlačená, prepukla na Slovensku s veľkou silou okamžite po novembri 1989. Aj z celkom nečakaných miest.

v januári 1990 si pozval minister školstva Ladislav Kováč delegáciu Maďarskej nezávislej iniciatívy a tvrdil našim priateľom a spojencom, že kvôli najväčším stredoeurópskym zásobám vody pod Žitným ostrovom sa usilujú o iredentu. Nemalo to nič spoločné s realitou, dnes znečisťuje spodné vody na Žitnom ostrove chemický odpad, ale konšpirácia bola na svete, rovnako ako Trizuljakova socha na Slavíne a Kulichova jazdecká socha Svätopluka na hradnom nádvorí, ktoré nás chcú presvedčiť, že dnes je ako včera, lebo nevedia alebo nechcú odlíšiť slobodu od otroctva.

Som dodnes hrdý, že vyše tridsať rokov patrím k tým, čo pomáhali slovensko-maďarské vzťahy kultivovať. Začalo sa to našou koaličnou dohodou založenou na rovnocennosti, ktorú vtedy mnohí aj z našich radov opľúvali ako zradu. Bodaj by dnes existovali také koaličné dohody. Myslím, Laci, Péter a všetci maďarskí a slovenskí kamaráti, že sa nemáme za čo hanbiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite