Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Europoslanec Vladimír Bilčík: Ukrajinské členstvo v EÚ je aj v záujme Slovenska – zabojujme zaň

.vladimír Bilčík .komentáre

Ukrajina a Ukrajinci si zaslúžia férovú príležitosť na plnoprávne členstvo v Európskej únii. V čase, keď bojujú o vlastné prežitie, hrdinsky bránia svoju existenciu, štatút plnohodnotného kandidáta na vstup do EÚ je politické minimum, ktoré Ukrajincom musíme ponúknuť. Je strategicky i morálne dôležité vyslať Ukrajine jasný signál, kam bude náš najväčší sused po vojne patriť.

ukrajina nesmie ďalej zostať sivou zónou medzi Európou a Ruskom. Ľudia, ktorí utiekli pred brutálnou ruskou agresiou, si zaslúžia nádej na slobodnú a európsku budúcnosť. Ukrajinci dnes bojujú aj za našu bezpečnosť a za naše európske hodnoty.

Politika rozširovania EÚ bola vždy v prvom rade geopolitickým mierovým projektom. Vďaka európskemu rozšíreniu je Slovensko bezpečnou krajinou. Útok Moskvy proti nášmu priamemu susedovi nám iba tragicky pripomína hlavný zmysel európskej integrácie. Dnes máme šancu posilniť mier tým, že spoločne pomôžeme postaviť na nohy európsku krajinu, ktorá zvádza svoj existenčný zápas. 

Ukrajinci v týchto dňoch potrebujú hlavne účinné zbrane a humanitárnu pomoc. Zároveň im však môžeme jednoznačne povedať, že povojnová obnova Ukrajiny bude európskym politickým záväzkom. Akékoľvek vajatanie EÚ Moskva totiž okamžite využije v úsilí zničenie Ukrajiny.  

„Ak bude Ukrajina stabilná a európska, Slovensku to len výrazne pomôže. “

Naposledy sme pred dvoma desaťročiami ponúkli európsku budúcnosť krajinám západného Balkánu. Po rokoch občianskych a etnických vojen v bývalej Juhoslávii sme sľúbili rozšírenie EÚ celej juhovýchodnej Európe, pričom značná časť tohto regiónu stále čaká na úspešné prijatie do Európskej únie. 

Ruská agresia je novou strategickou šancou pre rozširovanie ako také, teda jeho postupné dokončenie na západnom Balkáne a jeho rýchle pokračovanie na Ukrajine. Ukrajina čelí obrovským dôsledkom ruského útoku. Milióny utečencov, zbombardovaná a zamínovaná krajina, zdevastovaný priemysel – toto všetko musí byť súčasťou nádeje a obnovy pre Ukrajinu v najbližších rokoch. 

Po 24. februári sami Ukrajinci vedia najlepšie, že ich jedinou cestou je ukotviť svoju krajinu v Európskej únii a posunúť sa geopoliticky a bezpečnostne na západ. Je aj na nás, aby sme im v tom pomohli a zapojili sa do ukrajinských reforiem a ukrajinskej obnovy. Ak bude Ukrajina stabilná a európska, Slovensku to len výrazne pomôže. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite