Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Putinovo Rusko

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Putin už neplače nad rozpadom Sovietskeho zväzu, nebojuje proti nacizmu, nedemilitarizuje. Chce vrátiť Rusko do čias Petra Veľkého.

putin je historický revizionista. Ak počúvame, že príčinou barbarského prepadu Ukrajiny bolo nerešpektovanie ruských nárokov, je to mýtus. Za Petra Veľkého Rusko expandovalo, ale Peter I. bol aj modernizátor. Putin pri modernizácii celkom zlyhal. Svoje zlyhanie sa pokúsil prekryť autokratizmom, zabíjaním nepohodlných ľudí, v roku 2007 ohlásil v Mníchove koniec európskej orientácie. Fakticky to znamenalo koniec modernizácie a návrat do snov o ruskej budúcnosti, ktorá má vyzerať ako minulosť. Za Stalina sa tomu hovorilo sen opitého cukrára. Ruská rozpínavosť vzrastala a Putin stratil zmysel pre realitu. Myslel si, že Rusko môže beztrestne všetko. V skutočnosti sa však vydal na cestu spálenej zeme.  

Dnes sa hovorí, že Rusko túto vojnu už prehralo. Jasne sa ukázala jeho vojenská slabosť. Sovietsky zväz beztrestne okupoval v roku 1953 NDR, v roku 1956 Maďarsko, v roku 1968 Československo a v roku 1980 fakticky Poľsko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite