Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znovuzrodenie Fénixa: Klinicky mŕtve NATO sa ide rozširovať

.pavel Macko .komentáre .politika

Prezident Macron v rozhovore pre the Economist 21. októbra 2019 vyhlásil, že Európa sa už nemôže spoliehať na USA a uviedol, že „To, čo momentálne zažívame, je mozgová smrť NATO“. O dva a pol roka neskôr sa dve tradične neutrálne krajiny rozhodli vstúpiť čo najskôr do NATO. Je to definitívne oživenie NATO ? Čo vstup týchto krajín prinesie?

tektonický zlom v geopolitike

V geopolitike po dlhších obdobiach relatívneho pokoja cyklicky prichádzajú tektonické zlomy. V krátkom čase sa náhle zmení bezpečnostné prostredie a geopolitické mapy. Posledná veľká zmena nastala po páde železnej opony v roku 1989. Skončila sa studená vojna, zanikla Varšavská zmluva a bývalí oponenti z východného bloku sa postupne integrovali do EÚ a NATO. Svet zažíval pozitívny vývoj, padali totalitné režimy a Fukuyama písal o konci dejín.

V posledných rokoch sa čoraz viac hovorilo o návrate globálneho súperenia mocností. Ťažisko svetového diania sa presúvalo do Ázie a Tichomoria. Prezident Trump strašil odchodom USA z NATO. O pár týždňov sa ťažisko vrátilo do Európy. U susedov na Ukrajine zúri vojna, akú sme od roku 1945 nevideli. Rozbité mestá, milióny utečencov a ľudia sa opäť boja jadrových zbraní. Úradníci hľadajú, kde sú úkryty pre obyvateľstvo. 

Mnohí zabudneme na 18. mája 2022. Pre Fínov a Švédov to je významný míľnik. Vzdali sa dlhoročnej neutrality a požiadali o vstup do NATO. Švédsko končí 210-ročnú éru nezapájania sa do vojenských blokov. Pred pár mesiacmi si nikto nevedel predstaviť, že by sa malo niečo zmeniť. Fínsky prezident udržiaval čulé kontakty s Putinom, podpora členstva v NATO bola na konci roku 2021 len niečo vyše 20 percent. 

Radikálna zmena prišla 24. februára. Rusko zaútočilo všetkými konvenčnými prostriedkami na celé územie Ukrajiny. Predchádzal tomu prejav z 21. februára. Putin predstavil politický manifest, v ktorom poprel existenciu ukrajinského národa a štátu a načrtol svoju víziu sveta. Spôsob, akým ju Rusi vojensky presadzujú, z nich urobil svetovú hrozbu číslo jeden. 

„Putin stavil na slabosť NATO a vycítil šancu zmeniť pomery síl v prospech Ruska. Okolo Ukrajiny sústredil vojsko a v decembri 2021 dal všetkým tvrdé ultimátum.“

Občania donútili politikov konať. Podpora vstupu do NATO vo Fínsku vystrelila na 76 percent a vo Švédsku na 57 percent. Bežní ľudia nechcú vydať svoj osud do rúk nepredvídateľného ruského režimu. Niežeby sa nechceli a nevedeli brániť prípadnej agresii. Ale boli by sami a dnes už chcú byť pod ochranným dáždnikom NATO, aby predišli útoku. Ukrajina bola mimo a čelí brutálnej agresii. 

koniec „Politiky 1812“

Význam zmeny postoja Fínov a Švédov ilustruje krátky exkurz do dejín ich neutrality. Švédsko bolo častým aktérom vojnových konfliktov v 17. a 18. storočí. To sa zmenilo počas Napoleonských vojen.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite