Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: My a oni na Slavíne

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Deň víťazstva nad fašizmom si každý oslávil po svojom. Zhruba rovnako, ako každý nazýva fašizmom niečo iné. A tak sme sa stretli na Slavíne. My a oni.

v Európe sa Deň víťazstva nad fašizmom oslavuje 8. mája. V Rusku však až 9. mája. Je to preto, že kapitulácia Nemecka bola podpísaná 7. mája 1945. Tá vstúpila do platnosti 8. mája o 23.00 hod v noci stredoeurópskeho času – vtedy už v Sovietskom zväze bolo po polnoci, teda 9. mája. Po páde Sovietskeho zväzu si viaceré krajiny bývalého sovietskeho bloku zmenili sviatok víťazstva nad fašizmom na 8. máj. V Rusku zostal 9. máj a ako ste si všimli, práve 9. mája sa uskutočňuje aj vojenská prehliadka. Ak ide niekto položiť kyticu na Slavín nie 8. mája, ale 9. mája, je to prejav sympatií k Sovietskemu zväzu a Rusku. 

Tomu Rusku, ktoré teraz zabíja civilistov na Ukrajine v šialenej vojne a ktoré by najradšej obnovilo Sovietsky zväz. A presne 9. mája sa na Slavín vybral aj VÍ-ŤAZ a ďalší, ktorých snom je obnovenie Sovietskeho zväzu a ktorí podporujú ruskú agresiu na Ukrajine. A vybrali sa tam ešte preto, lebo sme tam boli my a čítali mená obetí ruskej útočnej vojny už od roku 2014, čo si, samozrejme, nemohli nechať ujsť ako príležitosť na vyvolanie konfliktu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite