Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Analytik INESS Róbert Chovanculiak: Keď to nevieš spraviť, kúp si to. Značka: vzdelanie

.róbert Chovanculiak .komentáre

Odliv mladých, šikovných ľudí do zahraničia je jeden z najväčších problémov Slovenska. Momentálne každý piaty vysokoškolák ide študovať za hranice. Tento stav nie je taký akútny ako vírus pred nemocnicou alebo Rus za hranicami, ale jednoznačne ide o jednu z najväčších výziev Slovenska na najbližšie dekády.

nie je preto prekvapujúce, že študenti v zahraničí sa dostali aj do dokumentu Plánu obnovy a odolnosti, ktorý ma celý jeden komponent nazvaný „Lákanie a udržanie talentov“. A nedávno ohlásilo ministerstvo prvú konkrétnu politiku, ktorá má pomôcť riešiť odliv študentov do zahraničia. Ide o motivačné štipendium vo výške 9 000 eur počas bakalárskeho štúdia (300 eur mesačne), pre tých maturantov, ktorí dosiahli výborné výsledky v maturitnej skúške a nejaké ocenenia počas štúdia. Takto zadotovaných študentov má byť budúci rok 1400. Celkovo sa počíta s nákladmi 63 mil. eur, čo znamená, že rozdávať sa bude (minimálne) 5 rokov.

Táto politika má niekoľko problémov. V prvom rade dotuje len bakalárov. Lenže na Slovensku je hlboko zakorenená predstava, že kto neskončil magisterské štúdium, v skutočnosti nebol na vysokej škole. Teda je vysoko pravdepodobné, že vybraní bakalári budú pokračovať aj na magisterské štúdium. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite