Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Personae non gratae

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Všetci sme videli video, kde „dobrý chlapec“ Bohuš Garbár, spolupracovník dezinformačného a už konečne aj zablokovaného média Hlavné správy, prijíma dvakrát 500 eur od de facto vojenského pridelenca ruskej ambasády Sergeja Solomasova. Rozoberme si ho v súvislosti s diplomatickou imunitou.

tí, ktorí upozorňujú na hybridné hrozby predovšetkým z Ruska, neboli videom nijako prekvapení. Skôr boli prekvapení tým, že sa videá neobjavili skôr a že sa ich neobjavilo podstatne viac. Podstatou videa bola verbovačka občasného dezinformačného „pisálka“ a darcu Kotlebovej ĽSNS v rokoch 2015 a 2016 po 10 tisíc eur na spoluprácu pre ruskú rozviedku. Mal sa z neho stať lovec. Loviť mal aj chľastaním s potenciálnymi korisťami, ale aké iné pokyny by sme už čakali z Moskvy. Úsmevná bola aj ambícia Garbára skamarátiť sa s ministrom Naďom, lebo ten si určite bežne vyberá za kamarátov pochybných autorov konšpiračných webov s vodkou v ruke.

V rámci akcií Matrioška a Kaťuša boli najprv zadržaní spoločne s Garbárom aj plukovník, docent a bývalý prorektor Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka, bývalý asistent poslanca replikantov Miroslava Suju Jozef Mihalčin a nedávny príslušník SIS Bohuš M. z Ružomberka. Obvinení boli napokon doposiaľ len Garbár a Bučka, a to z vyzvedačstva a prijímania úplatku. Obaja sa k skutkom priznali, uvidíme, koľko toho povedia ďalej. V prípade Bučku bol podaný aj návrh na vzatie do preventívnej väzby, ktorému Špecializovaný trestný súd vyhovel, aby nepokračoval v trestnej činnosti, keďže sa predpokladá, že pre ruskú rozviedku GRU pracoval už od roku 2013. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite