Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinci krvou, my pohodlím

.martin Vlachynský .komentáre

Z pohľadu ekonomických škôd svetová vojna už vypukla.

putinov plán Barbarossa sme mali celé týždne ako na podnose, no odmietli sme mu uveriť. Nepasoval do nášho sveta, v ktorom sa vojny odohrávajú len na územiach diktatúr a vedú ich primárne miestni občania medzi sebou. Šok je o to väčší, že mnohí z nás majú s Ukrajinou osobné väzby cez rodinu, či kolegov. Ich sídliská vyzerajú ako naše sídliská. 

Napriek tomu tento konflikt vnímame hlavne cez obrazovky. Ruské rakety padajú hneď vedľa, ale zároveň stále ďaleko. No ekonomická vojna už vypukla a v nej sme frontovými účastníkmi. Hospodárske škody budú dosahovať vojnové rozmery. 

V médiách sa používa termín „sankcie“, ale ten situáciu nepopisuje dostatočne. Sme svedkami postupného odstrihnutia Ruska od priameho napojenia na globálnu ekonomiku. Tok financií, tovarov a služieb sa deň po dni spomaľuje – lietadlá nelietajú, kontajnerové spoločnosti do Ruska prestali voziť a naopak, britskí dokári odmietajú vykladať ruské lode.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite