Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Sláva Ukrajine

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Z ulice pred ruským veľvyslanectvom sa ozývalo neodbytné bubnovanie: Slá-va U-kra-ji-ne! Skandovanie sa zarezávalo do mozgu. To skandovanie znelo s raketovým útokom na Charkov, kde po obrovskej explózii ostali z budovy miestnej samosprávy len trosky.

skandovanie znelo aj z rozstrieľaného charkovského Námestia slobody. Znelo aj v dedinke, kde sa na hlavnej ulici váľali poskrúcané tanky a transportéry kadyrevovcov. To skandovanie znelo obkľúčeným Mariupolom, ktorý sa chystal na obliehanie ako Leningrad za druhej svetovej vojny. Znelo ako chorál za padnutým Chersonom. Skučalo z dlhej kolóny ruských vojsk. Vypaľovalo sa na oblohu ako ohnivá čiara na kyjevskej televíznej veži. Z Babieho Jaru znelo ako kadiš. Znelo ako bubnovanie na opačnú stranu: za Horlivkou, Černihivom a Sumy, za Žitomírom a Ľvovom. Blížilo sa k Odese.

To skandovanie znelo z mien vynárajúcich sa z pamäti: z Madridu roku 1936, zo Stalingradu, z Oradour-sur-Glane, z Coventry, z Lidic, z Kľaku. Z Drážďan a rozstrieľaného Berlína. Až tam sme sa dostali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite