Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dosť bolo surovín zo Sibíri

.karel Hirman .komentáre .názor

Zákerný útok na Ukrajinu, ktorý nariadil ruský prezident Vladimír Putin, vyvolal šok aj na energetických trhoch. Burzový ropný etalón Brent prudko stúpol a barel smeroval k úrovni 105 dolárov.

podobne razantne o tretinu stúpli aj ceny plynu na európskych spotových trhoch, kde sa priblížili až k hranici 140 eur/MWh. Vznikli veľké obavy, že dôjde k prerušeniu dodávok týchto dvoch strategických komodít z Ruska do Európy. Či už pre boje na Ukrajine, alebo na základe jednostranného rozhodnutia Kremľa, ktorý by tak chcel odradiť EÚ a NATO od podpory napadnutej Ukrajiny a od prijatia naozaj účinných sankcií proti Putinovmu režimu. 

závislosť od ruských surovín nie je až taká fatálna, ako si nahovárame 

Lenže už druhý deň po začatí útoku, na záver piatkového obchodovania, sa trhy dostali, naopak, do prudkého poklesu a ceny tento dramatický týždeň nakoniec uzatvárali naspäť takmer na rovnakých úrovniach ako pred začatím útoku. Jednoducho preto, lebo neboli zaznamenané žiadne negatívne následky pre zásobovanie Európy, ale ani iných častí svetového globálneho trhu. Aspoň zatiaľ.

Dokonca naopak, boli sme svedkami dlhodobo bezprecedentných zliav na ruskú ropnú exportnú zmes Urals, pretože v Baltickom a Severnom mori, ako aj v Stredomorí ostalo plávať veľa tankerov s nepredaným nákladom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite