Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Vitajte v staronovom svete

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Putin je historický revizionista. Domáha sa veľkého Ruska a fakticky aj zrušenia členstva východo- a stredoeurópskych štátov v NATO. Putin nechce návrat k Sovietskemu zväzu, ale k veľkému Rusku.

ruský prezident sa odvoláva na tisíc rokov ruského impéria, no zabúda, že pred tisíc rokmi nijaké ruské impérium neexistovalo. Putinov revizionizmus sa teda netýka len územia, ale aj ruských dejín a propagandy. Proti historickému revizionizmu však nemožno postaviť dobrácku naivitu, ale historický realizmus, ktorý ráta s faktom návratu Ruska na tradičnú trajektóriu – a má naň odpovede.  

Táto zmena paradigmy prebieha od roku 2007. Odvtedy sa pokúša Putin zmeniť celú architektúru Európy. Západný svet si robil pätnásť rokov ilúzie, zatváral oči, zapchával si uši, odmietal sa pozrieť pravde do očí. Vrcholom bola Obamova ľahkomyseľnosť, s akou nazval Rusko regionálnou veľmocou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite