Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľvyslanec v ČR Rastislav Káčer: Máme vlastný štát, je na nás, čo s ním urobíme

.rastislav Káčer .komentáre

Slovensko je štát. Formálne isto. Má svoje územie, suverenitu, občanov a štátnu moc. My sme svoj štát získali tak trochu náhodou. Asi ako keď v komplikovanom vzťahu sa niekto vyhráža odchodom a zrazu mu partner povie, tak teda „pál do pr..le“ a zrazu je pred domom s dvoma kuframi a nevie, čo so svojou slobodou.

nechceli sme štát ani pred 1918. Stačili by nám ústupky vlády v Budapešti a „Slovenské okolie“. Nebyť Čechov, našich emigrantov v USA, vzdelaných Slovákov ako Štefánik a prezidenta Wilsona (áno priatelia, AMERICKÉHO PREZIDENTA, nie ruského cára) – tak sme dnes zhruba niekoľkotisícový folklórny súbor a človek ako Fico by bol angažovaný líder peštianskeho parlamentu, ktorý by nevedel po slovensky.

Máme hendikep, že sme si nikdy nespravovali štát. Nemáme na to návyky, nemáme na to strategicky uvažujúce elity. Keďže sme k nemu prišli ako slepé kura k zrnu, ani si ho nevážime. Štát má mať svoj účel, však načo by nám inak bol? Elementárny účel je garantovať suverenitu, teritoriálnu integritu, ústavný poriadok a prosperitu. Toto je štátny záujem, la raison d’etat, la ragion di Stato, state interest. Náš ústavný poriadok je parlamentná demokracia, sme členom Európskej únie a našu bezpečnosť garantuje spojenecký záväzok krajín NATO.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite