Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Príbeh štátnej karantény pokračuje

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

O štátnej karanténe, do ktorej umiestňovali Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia počas prvej vlny pandémie, som už dlhšie nepísala. Našťastie totiž bola zrušená, a tak sa zdalo, že okrem nepríjemných spomienok už niet veľmi o čom. Až kým mi pred Vianocami neprišiel domov list z ministerstva vnútra. Ten list bol vzhľadom na posledné rozhodnutie Ústavného súdu dosť prekvapivý.

list bol označený ako „Výzva na úhradu pohľadávky vo výške 91,- eur“. Túto sumu som mala uhradiť na základe faktúry s určitým číslom za „vzniknuté náklady za stravu poskytnutú počas nariadenej štátnej karantény“. Na úhradu som mala 10 dní od doručenia výzvy, ktoré už dávno uplynuli, pričom v závere listu nechýbal dodatok, že nárok bude uplatňovaný súdnou cestou, čím mi vzniknú ďalšie náklady. Hovorím si, že dobre.

Nebol to prvý list podobného rázu, ktorý som dostala z ministerstva vnútra ako pripomienku na nútený viac než týždňový pobyt v Demänovskej doline. Aj tento skončil nielen na mojom stole, ale aj na stole môjho advokáta. Bez zaplatenia. A zdá sa, že som nebola jediná, ktorá sa rozhodla nezaplatiť napriek hrozbe súdneho sporu. Aspoň do poslednej vlny listov to takto urobila odhadom nejaká štvrtina dotknutých, čo predstavovalo niečo vyše 4-tisíc ľudí, čiže ide o pohľadávku okolo 400-tisíc eur. Škoda, že vtedy nebola politika podobná tej dnešnej, keď sa zodpovedné správanie finančne odmeňuje. V našom prípade sa poctivá a úplná izolácia v cudzom prostredí dokonca finančne vymáha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite