Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Ako na to, aby kultúru nezavreli

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Za posledné dni, resp. týždne zažila kultúra, ktorá bola úplne už niekoľkýkrát v tejto pandémii zatvorená, všelijaké zvraty. Zatiaľ to vyzerá na inšpiratívny príbeh so šťastným, možno nie úplne koncom, ale aspoň vývojom.

inšpiratívnych príbehov nie je nikdy dosť, obzvlášť v blbej dobe, takže si ho rozpovieme a ako bonus prihodím pár tipov. 

Dňa 25. novembra 2021 bol vyhlásený opäť raz núdzový stav a boli zavreté okrem iného divadlá, kiná, kluby, aj koncertné sály. Zavrela sa kultúra. Na nejaký čas to aj bolo pochopiteľné, hoci vôbec nie ideálne hlavne preto, že v okolitých štátoch k absolútnemu „blackoutu“ kultúry nedošlo. Rozhodne to však prestalo byť v každom ohľade pochopiteľné po otvorení reštaurácií, fitness, pri povolených bohoslužbách, otvorených vlekoch, obchodných domoch a hoteloch. Otváralo sa postupne všeličo, ale kultúra stále nikde a nič o tom, či a kedy sa tak stane. A to je veru pre plánovanie koncertov a predstavení úplne „ideálny“ stav.

Nebolo už príliš na čo čakať. A tak sme sa uchýlili k niečomu, čo sa za fungovania tejto vlády ukázalo ako relatívne účinný nástroj na vyjadrenie názoru a jeho adresovanie vláde, ak sa správne použije – k verejnej výzve, ktorú sme nazvali „Otvorme kultúru“. Kľúčové je však to správne použitie. „Nechci dělat machra“, ale skúsim naformulovať aspoň pár tipov, ako na to, ak by to chcel niekedy niekto skúsiť tiež, hoci mu želám, aby na to nemal dôvod.

Buďte slušní. Nadávkami či agresiou nič pozitívne nedosiahnete. Výzvy nie sú určené pre štvrtú cenovú skupinu, ani vy by ste nemuseli vyzerať, ako keby ste v nej trávili piatkové večery. Nechcete vyzerať ani ako fejsbúkoví pomätení hejteri, lebo vás tak presne budú aj brať.

Buďte asertívni. Nemusíte sa doprosovať ani podlizovať. Zdravé sebavedomie je úplne namieste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite