Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Viacero tvárí zdravotníctva v roku 2021

.rudolf Zajac .komentáre .spoločnosť

V roku 2021 časopis .týždeň venoval množstvo priestoru zdravotníctvu. To je fajn. Koncom roka sa vyjadrili niektorí šéfovia poisťovní aj analytici´, aj iní. Opatrne, bodaj by nie, keď sú viac menej závislí od priazne vládnej koalície. Prinajmenšom, keď nepomáha, aby im aspoň neškodila. Preto na mne ostal tak trochu politický komentár.

tvár prvá: očkovacia, alebo ako to urobiť čo najhoršie 

Posledné dni roku 2020 a celý rok 2021 bolo témou očkovanie proti covidu-19. Vládna koalícia zvolila model, očkovanie malo byť akousi odmenou za zásluhy. V tomto duchu sa nakoniec niesli všetky zmätky spojené s touto mylnou predstavou. Ako prvý mal byť verejne očkovaný najzaslúžilejší občan, všeobecne známy. Zvolili si profesora, ktorý mal v čase očkovania 60 rokov. Pritom tvrdili, že prví musia byt očkovaní seniori. Náš prvý očkovanec nevzbudil žiadne veľké nadšenie ani u laikov, ani v odborných kruhoch. Je známe, že vysokoškolské tituly, tak povediac „ à la card“ rozdávali  školy, ktoré viedol a tie sa potom hmýrili rôznymi čudnými doktorandmi, docentmi a profesormi. Samozrejme, mohli požiadať napríklad doktorku Evu Sirackú, alebo veľa iných, vhodnejších. Navyše, verejne sa nechal zaočkovať vtedajší podpredseda parlamentu, ktorý má vek vnukov. Tak trochu papalášizmus. Keď potom nechtiac prednostne zaočkovali bývalú  poprednú tenistku, viedlo to k tomu, že  v skrátenom legislatívnom konaní, ako inak, schválili zákon o vysokých pokutách za prednostné očkovanie. Dnes vieme, že jej zaočkovanie mohlo byť akým takým „píár“ v prospech očkovania. Spočiatku bolo očkovacích látok málo aj preto, že Slovensko ich objednalo málo. Nik z kompetentných však neoznačil vinníka zodpovedného za túto chybu. Aby zmätkov okolo očkovania nebolo dosť, vtedajší premiér  a minister zdravotníctva mali prsty v nelegálnom dovoze ruských necertifikovaných očkovacích látok Sputnik V. Touto akciou vyvrcholilo úplne katastrofálne riadenie boja s pandémiou, pretože namiesto odborníkov sa do toho nanominovali politici. Odborníci im servilne pritakávali, tí, ktorí tak nerobili, boli odsunutí na vedľajšiu koľaj.

Ukázalo sa, že Igor Matovič a Marek Krajčí sú totálne neschopní čokoľvek riadiť. Matovič stratil všetok politický kapitál, ktorý získal oblepovaním víl. Vzniknutá situácia viedla k vládnej kríze a tá viedla k odstúpeniu Mareka Krajčího a presadeniu Matoviča z funkcie premiéra do funkcie ministra financií. Tento nezmyselný krok sa v konečnom dôsledku trvalo obracia proti celej koalícii. S očkovaním sú spojené ešte dve veci. V prvom rade vynikajúci výkon samospráv pri zabezpečení očkovania. Naopak, úplne katastrofálne pôsobenie politickej opozície. Nikde v kultúrnom svete nenájdete opozíciu, ktorá sa v takej miere, ako tá slovenská, postavila proti očkovaniu. Má na svojom triku veľké percento nezaočkovaných, ktorí najmenej sedemnásobne viac umierajú na covid ako očkovaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite