Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odomykáme: Máme tu nové kauzy „Dobytkár“, „Očistec“ či dokonca „Nástenkový tender“?

.patrik Magdoško .komentáre

To, že štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva prihral vlastnej rodinnej firme niekoľko tisíc eur určených na boj s africkým morom ošípaných (AMO), až príliš okato pripomína kauzy, ktoré otriasli Slovenskom a ich aktéri sa tento rok ocitnú pred Špecializovaným trestným súdom.

ak porovnáme systém, ktorý v týchto kauzách fungoval s tým, čo sa momentálne udialo v súvislosti s AMO na Ministerstve pôdohospodárstva, tak je vidieť veľmi podobné znaky. Čo sa teda stalo? 

Minister pôdohospodárstva Vlčan poveril prípravou štúdie a systému boja z AMO, teda v podstate prerozdelenia niekoľkých miliónov eur, svojho poradcu Martina Ondráša. Ten vypracoval schému tohto boja a vypočítal predpokladané náklady potrebné na opatrenia vytvorené v schéme. Štátny tajomník Kyseľ, podľa všetkých indícií, poskytol spriazneným chovateľom a teda aj vlastnej firme o chystanom, zatiaľ nezverejnenom projekte informácie, aby si niektorí z nich mohli zabezpečiť chovné zvieratá - ošípané, na ktoré sa dajú potom nárokovať peniaze. 

Príkladom takéhoto špekulatívneho, podvodného konania je firma Jána Balka, manžela Anny Balkovej, ktorá je členkou Vidieckej platformy a blízkou spolupracovníčkou štátneho tajomníka Kyseľa.  Už sme o nej písali v predchádzajúcom článku. Pri kontrole v centrálnej evidencii zvierat pri firme Jana Balka sa ukázalo, že v roku 2005 síce zaregistroval chov ošípaných na svojej farme, ale za tie roky sa tam neobjavila ani jedna ošípaná. Prasatá sa tam objavili až neskôr a čuduj sa kedy! 1.októbra 2021: V evidencii tam nečakane pribudlo 110 kusov ošípaných.  V tom čase už na ministerstve bolo rozhodnuté o  podpore na boj s AMO. 

Na verejnosť sa dostala až o mesiac. Pán Balko bol tak nejakým zázrakom pripravený na niečo, čo ešte známe nebolo. Už stačilo len vyplniť údaje o svojich nečakane a čerstvo nadobudnutých ošípaných a prakticky okamžite už pri podpísaní zmluvy získal 53 tisíc eur na boj z AMO. A tak sa natíska otázka, či v tomto prípade reťaz mien Vlčan, Kyseľ, Ondráš, Balková a Balko nenapĺňa znaky zosnovania zločineckej skupiny. V tejto výzve sa však objavilo aj niečo, čo verejnosť poznala pod menom „Nástenkový tender“, za ktorý si aktéri odpykávajú dlhoročné tresty.

Podľa chovateľa ošípaných a podpredsedu SPPK Miroslava Štefčeka v kritickom období, keď sú kvôli africkému moru ošípaných chovatelia povinní likvidovať tisícky zvierat je podstatné, aby o dvojmiliónovej podpore vedeli všetci. „Informovaní mali byť všetci. Odmietame, aby sa o možnosti získať finančné prostriedky dozvedali len niektorí. S takýmito prístupom som sa ešte nestretol. Mnohým chovateľom táto podpora jednoznačne mala patriť“, napísal M. Štefček. O danej výzve sa chovatelia dozvedeli len z médií a to už bolo neskoro na to, aby sa mohli do nej zapojiť. Stanovisko prezentoval  na svojom FB aj predseda  Združenia malých farmárov - ASYF Milan Jurky, ktorá združuje mladých farmárov na Slovensku. ,,Farmári dostali na Vianoce takto vyhlásenou výzvou ranu pod pás.“ 

Niektorí úspešní žiadatelia nemali potuchy o tom ako sa realizovala táto výzva, žili vo viere, že financie budú rozdelené všetkým chovateľom ošípaných. Rozhodli preto, že takéto špinavé peniaze nechcú a sú pripravení ich vrátiť. Na svojom FB profile na dianie okolo tejto výzvy reagoval aj premiér Eduard Heger: štátna dotácia pre spoločnosť RIMANEC s.r.o., ktorú zakladal štátny tajomník Milan Kyseľ a dodnes v nej pôsobia jeho rodinní príslušníci, ho znepokojila. Rezort pôdohospodárstva totiž za bývalých vlád zosobňoval korupciu, kradnutie, či zneužívanie moci a funkcií pre osobný prospech úzkej skupiny ľudí. Bola to éra „našich ľudí“ a preto prvoradým cieľom mojej vlády je vypudiť tieto praktiky z verejného života“.

Autor článku dodáva, že teraz už len treba čakať, aké dôsledky z toho premiér vyvodí a či si svoje kreslá aktéri tejto kauzy udržia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite