Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Štofko: Pozitíva v zdravotníctve v negatívnom roku 2021

.michal Štofko .komentáre

Rok 2021 by mohol mať veľa prívlastkov – kritický, reformný, pandemický a ešte mnoho ďalších. Pravdou je, že podmienky pre fungovanie zdravotníctva v tomto roku neboli v žiadnom prípade ideálne. Pandémia nám už druhý rok ukazuje, akým kľúčovým je rezort zdravotníctva a aké dôležité je vnímať ho ako absolútnu prioritu, predovšetkým z pohľadu verejných financií a stability. Napriek tomu, že viaceré tohtoročné udalosti stabilite sektora nepomohli, udiali sa aj pozitívne veci, ktoré by sa bez spoločnej snahy takmer všetkých aktérov v zdravotníctve zrejme nepretavili do skutočnosti.

posledné dva roky s pandémiou, vrátane končiaceho roku 2021, boli pre celý zdravotnícky sektor mimoriadne náročné. Negatívne zasiahli aj zdravotné poisťovne, ktoré sa však naďalej snažia myslieť do budúcna, vytvárajú rezervy na odloženú zdravotnú starostlivosť, riešia aktuálne výzvy.

Napriek nepriaznivej epidemickej situácii nebol výzvou len boj s koronavírusom, stredobodom záujmu bolo viacero problémov a tém. Jednou z tých zásadnejších bolo bezpochyby schválenie optimalizácie siete nemocníc. Zdravotné poisťovne považujú schválenú reformu za potrebnú a dobre pripravenú. Zrejme netreba hovoriť o tom, že v slovenskom zdravotníctve chýba jasná vízia, jednotné a transparentné pravidlá. A práve tie má priniesť reforma, ktorú ak by poslanci neschválili, aj tak by napokon prišla, celkom neriadene a živelne.

Častým argumentom je, že nemocníc si môžeme nakresliť, koľko len chceme, no budú zbytočné, ak v nich nebude mať kto pracovať. Tu treba otvorene priznať, že reforma nemocníc nevyrieši problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Je teda na ministerstve zdravotníctva, aby zastabilizovalo pracovné sily a hľadalo riešenia, ako udržať a dostať zdravotníkov do slovenských nemocníc a iných zdravotníckych sfér. Zdravotné poisťovne sú pripravené byť v tomto procese nápomocné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite