Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michal Kaszas: Prvý náznak reformy od čias Rudolfa Zajaca

.michal Kaszas .komentáre

Udalosťou roka 2021 bola, a to nielen v slovenskom zdravotníctve, pandémia covidu-19. Stratifikácia (alebo po miernom remastrovaní) optimalizácia siete nemocníc je potrebnou, i keď do istej miery len parciálnou zmenou, ktorú však bolo potrebné minimálne odsúhlasiť. Jej praktickú implementáciu budeme pozorovať počas najbližších rokov.

v roku 2021 prišlo v slovenskom zdravotníctve k zásadnej udalosti – schváleniu stratifikácie nemocníc. Presnejšie povedané, došlo k presadeniu legislatívneho rámca, ktorý v budúcnosti umožní usmerňovať vybrané typy starostlivosti tam, kde na to nemocnice majú ľudí a vybavenie. Pozitívnym faktom oproti legislatívnemu rámcu, ktorý som v roku 2019 pomáhal pripravovať, je, že tentokrát sa vôbec niečo podarilo presadiť. Negatívnym faktom je, že tento upravený legislatívny rámec dáva priveľkú silu vykonávacím predpisom, ktoré sú v rukách ministerstva zdravotníctva, drasticky obmedzuje súťaž poskytovateľov o pacienta a minimalizuje pridanú hodnotu zdravotných poisťovní, ktorých obrovský potenciál sme ešte nezačali využívať a práve pôvodný návrh stratifikácie im to mohol umožniť. Predsa si ale dovolím tvrdiť, že sú to poisťovne (primárne tie súkromné), ktoré začali dláždiť cestu možného úspechu reformy nemocníc.

Zásadným, a ako na SR býva zvykom, démonizovaným prvkom reformy nemocníc je nevyhnutná transformácia lôžok a nemocníc, ktoré sú dnes definované ako akútne na lôžka a zariadenia, ktoré, hlavne lekárske odbory, dehonestujúco označujú za „doliečováky“. Sémantike sa venovať nechcem, ale vidím 3 dôvody, prečo sa hlavne lekárska obec tejto zmeny obáva a ich adresovanie bude alfou a omegou úspechu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite