Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Smatana: V roku 2022 budeme žiť na dlh

.martin Smatana .komentáre

V roku 2021 sa vďaka ministrovi Lengvarskému podarilo nakloniť misky váh opäť na stranu racionality. Ministerstvo výrazne zlepšilo komunikáciu, pretlačilo reformu nemocníc a podarilo sa im zrealizovať mnoho ďalších projektov. Napriek tomu to bol rok, na ktorý sa nebude spomínať v dobrom.

nemám teraz na mysli pandémiu, ale kroky ako podfinancovanie rezortu v podaní ministerstva financií. Opakované politické zásahy do odporúčaní epidemiologického konzília či nespočetné snahy „potrestať“ súkromné vlastníctvo v sektore. Toto je len pár príkladov, kde sa politika a ideológia  pokúsili vstúpiť do sektoru, a to na úkor nás všetkých. Niekto by dokonca mohol povedať, že až na výnimky sa rok 2021 viezol na vlne „vyhraj voľby a môžeš všetko“. 

Okrem toho sme v roku pozorovali to, čo už mnohé roky. Rezort ako tak funguje vďaka snahe zdravotníkov, v polo-rozpadnutej infraštruktúre a na zákonoch a procesoch, ktoré majú často viac ako 15 rokov. Spoliehať sa však na to, že aj budúci rok to „nejako“ dáme je naivné. Prečo?

Posúďte sami. 

1. V roku 2022 budeme žiť na dlh 

Platba za poistencov štátu za rok 2022 nebola navýšená o 90 mil. EUR, ktoré ministerstvo financií uvoľnilo v novembri. Jedná sa o časť zo sumy 230 mil. EUR, ktorú „zamrazili“ ešte v septembri, nakoľko sa im zdalo, že zdrojov je dostatok. Báza výdavkov roku 2022 je teda oproti schválenému rozpočtu vyššia minimálne o túto čiastku. Bohužiaľ, bez potrebného krytia na strane príjmov a to ešte nemáme dáta za december. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite