Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok 2021 v slovenskom zdravotníctve

.dušan Zachar .komentáre

Keby nebolo pandémie koronavírusu, tak by udalosťou roka v zdravotníctve bolo s určitosťou prijatie legislatívy k tzv. optimalizácii siete nemocníc (OSN). Ale k tomu až neskôr.

pandémia nás vyzliekla donaha, ukázala jasne prstom na výrazné nedokonalosti celej našej spoločnosti. Pri druhej a tretej vlne patríme v Európe medzi najhorších. Pritom nemožno celú vinu hádzať len na súčasnú vládnu koalíciu. Riadne maslo na hlave má tiež opozícia a aj bežní občania. Keby sme boli zrelšou a kultúrnejšou spoločnosťou so vzdelanejším obyvateľstvom s kritickým myslením a panovala by tu dôvera medzi občanmi navzájom, ako aj medzi občanom a štátom, a nie opak a vzdor voči systému a špekulácie, ako obísť pravidlá, tak by sme nepotrebovali toľko písaných pravidiel, toľko pandemických zákonov, vyhlášok, nariadení či usmernení.

V každom dobre spravovanom štáte či spoločenstve je optimálne, keď v ňom fungujú dobré pravidlá, ktoré sú jasne komunikované, ktorým ľudia rozumejú, veria im a ochotne ich dodržiavajú, a ak náhodou nie, tak sú dôsledne a efektívne vymáhané. Na Slovensku sme počas pandémie svedkami, že toto nie je našou silnou stránkou. Aj tento faktor stál a stojí za zlými výsledkami Slovenska počas pandémie. Určite sme sa mali viac inšpirovať dobrými skúsenosťami a praktikami zo zahraničia a neskúšať rôzne „originálne“ a neoverené postupy. Ak by sme tak postupovali, boli by mnohé protipandemické opatrenia, vrátane celého procesu vakcinácie efektívnejšie, rýchlejšie a dôvera spoločnosti vyššia.

Okrem často spomínaného nedostatku kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov v oblasti intenzivistickej medicíny, epidemiológie a ošetrovateľstva nám pandémia ukázala, aké dôležité sú dobre nastavené procesy fungovania inštitúcií a aktérov v systéme. Tie často haprovali a museli sa nastavovať na kolene a často boli len ad hoc riešením a improvizáciou. Preto prichádzali niektoré opatrenia a intervencie neskôr, ako mohli a mali a niektoré boli suboptimálne. Pandémia zvýraznila potrebu, aby si štát oveľa lepšie plnil svoju úlohu regulátora a autority stanovujúcej dobré a vykonateľné pravidlá, pričom si mal oveľa viac rozmyslieť, čo je dobré riešiť z centrálnej úrovne a čo je lepšie decentralizovať a radšej prenechať na iné subjekty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite