Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

František Mikloško: Tatarka za totality nazýval Havla české knieža

.františek Mikloško .komentáre

Pred desiatimi rokmi, 18. decembra 2011, zomrel Václav Havel. Hneď po oznámení sa na Václavskom námestí zhromaždili tisíce ľudí. Pražský arcibiskup nariadil, aby sa o 18.00 rozzvučali zvony po celej Českej republike. A česká vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok.

deň pred Štedrým dňom sme sa Štefan Hríb, Peter Zajac, Fedor Gál, moja manželka Janka a ja zúčastnili v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha na zádušnej omši za Václava Havla, ktorú celebroval Dominik Duka, spolu s kardinálom Vlkom, biskupom Malým a ďalšími biskupmi a kňazmi. Na obrade bolo prítomných 16 hláv štátov, britský premiér David Cameron, bývalý americký prezident Bill Clinton, zástupcovia diplomatického zboru a mnoho priateľov. Omšu sprevádzala Česká filharmónia a Pražský filharmonický zbor Dvořákovým Rekviem. V zbore hosťovali viacerí Slováci, ako sólista vystupoval Peter Mikuláš. V záverečnej časti zaznel staroslávny Svätováclavský chorál.

29. decembra 1989 bol Václav Havel zvolený za československého prezidenta. Po voľbe v historickej Vladislavskej sále nasledovali gratulácie na Pražskom hrade. Po týchto oficialitách sme doprevádzali prezidenta do chrámu sv. Víta - Dvořákovo Te Deum, preplnená pražská katedrála, prezident, ktorý prišiel, aby dostal požehnanie od starého kardinála Tomáška. Na záver slávnosti zbor spolu s dojatými Pražanmi, ktorí prežívali prvé chvíle slobody, zaspievali Svätováclavský chorál. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite