Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do funkcií sa vracajú ľudia z Kvietikovho gangu

.patrik Magdoško .komentáre

Farmári verili, že po ťažkých časoch rabovania v Lesoch Slovenskej republiky príde zmena. Čo sa v skutočnosti deje?

časť prvá

Jeden z najväčších prešľapov bývalej vlády v Lesoch SR bol projekt Protipožiarneho kamerového systému v hodnote 22 miliónov eur financovaný z európskych peňazí a peňazí našich daňových poplatníkov. Tento systém mal zabezpečiť kamery do štátnych lesov ako ochranu pred požiarmi. Zmluvy podpísal nominant strany Smer-SD Peter Morong v posledný deň, ktorý bol vo funkcii. Po voľbách 2016 štátne lesy dostala pod kontrolu strana SNS. V nej mal veľký vplyv Martin Kvietik, ktorý je momentálne vo väzbe. 

Novým povereným generálnym riaditeľom sa 6. júla 2016 stal Jozef Staško. Svojím podpisom na faktúrach umožnil preplatenie tohto nezmyselného projektu. V máji roku 2018 bol na tento projekt podaný podnet na Európsku komisiu. V ňom je zdokladované predraženie a systém dodnes nie je funkčný. 

O kauzu sa zaujímali aj európski komisári pri návšteve Slovenska v roku 2019, keď prišli prešetrovať rozkrádanie eurodotácií na východe Slovenska. Jozef Staško po podpise faktúr prešiel z pozície generálneho riaditeľa Lesov Slovenskej republiky na miesto riaditeľa Odštepného závodu v Sobranciach. Tu sa mu podaril ďalší „husársky kúsok“. Podpísal zmluvy na vykonanie prác na Odštepnom závode v hodnote cca 250-tisíc eur pre svoju manželku. To už však bolo zrejme priveľa a tak ho presunuli na pozíciu námestníka závodu. Ešte pred tým, ako sa to stalo, stihol si ,,zapožičať“ traktor patriaci závodu, a aby ho mal úplne v poriadku, tak si ho nechal opraviť v stredisku opráv Lesov SR vo Vranove. Traktor je do dnešného dňa ,,zapožičaný“. 

Pri zmene vlády bola po výberovom konaní menovaná nová riaditeľka závodu v Sobranciach Lucia Miňová. Okamžite sa začala zaujímať o osud tohto stroja a vyzvala pána Staška, aby ho vrátil. Vraj mu ho ukradli, bola jeho odpoveď. Polícia však neeviduje žiadne oznámenie o tejto krádeži. A veď aj načo niečo hlásiť, že niekto ukradol traktor, keď nie je váš, no nie? Pokračovalo to podaním trestného oznámenia vtedy povereným riaditeľom Hankom, ktorý určitú dobu po voľbách pôsobil na pozícii riaditeľa Odštepného závodu v Sobranciach. Trestné oznámenie bolo zamietnuté s tým, že si má závod žiadať náhradu škody prostredníctvom podania žaloby, nakoľko pán Staško napokon priznal zapožičanie traktora aj ochotu uhradiť závodu škodu (do dnešného dňa nie je uhradené nič). Miňová po výzve na úhradu škody stratila trpezlivosť a mala tú „drzosť“ podať občiansko-právnu žalobu na náhradu škody.

A čo sa nasledovalo? Nový generálny riaditeľ Tibor Koszeghy si pani riaditeľku predvolal na generálne riaditeľstvo do Banskej Bystrice a tam jej v prítomnosti pána Staška a oznámil jej, že je odvolaná z funkcie a za jej nástupcu okamžite vymenoval koho? No predsa pána Staška. Takže na strane žalovaného, ktorý má uhradiť závodu financie za ,,požičaný, stratený a ukradnutý“ traktor, bude riaditeľ závodu Staško a žalujúcu stranu na súde bude zastupovať ten istý pán. Súd tak bude musieť žiadať odpovede od jednej osoby, ktorá sa zároveň nachádza v pozícii žalobcu a žalovaného.

„Riaditeľku, ktorá podala žalobu na bývalého riaditeľa za krádež traktora odvolali a bývalý riaditeľ, ktorému sa nechce vrátiť traktor, ho už vrátiť asi nemusí, veď je riaditeľom.“

časť druhá

Kto nečítal prvú časť trilógie o štátnych lesov, nevadí. Nasledujúca časť má svoje vlastné čaro. V hlavných úlohách generálny šéf úradu ministerstva pôdohospodárstva Jaroslav Regec, znovu dosadený Jozef Staško a vo vedľajšej  úlohe lesník, ktorý videl, ako syn pána Jozefa Staška odváža drevo z lesa na kamión do Maďarska. Šéf závodu v Sobranciach chce od lesníka, aby dosvedčil, že syn Staška kradol drevo zo štátných lesov. Jozef Staško dôrazne presviedčal lesníka Ďoďa, že nič nevidel a nemá nikde (a už vôbec nie do telefónu) rozprávať o krádeži. Jozef Staško lesníkovi povedal, že po dohode z generálnym šéfom úradu ministerstva pánom Regecom platí stále jednoduché pravidlo – úplatky, ktoré si vyberú na závode, zostávajú pre riaditeľa a námestníka. Vraj si Šejna dokonca pozval po úhrade faktúry dodávateľa prác na spoločný obed a následne kontaktoval námestníka Jozefa Staška, že vyplatená provízia je ,,málo"! V skladoch dreva, ktoré patria závodom Lesov SR, všetko funguje tak, ako je dohodnuté a každý dostáva svoj podiel. Dokonca tento systém mal odobriť v rozhovore osobne aj riaditeľ Služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Jaroslav Regec. Vraj potvrdil, že to, čo je v závode, je ich a že pán riaditeľ závodu nie je povinný nosiť provízie do Bratislavy, nakoľko oni majú rozbehnuté miliónové zákazky. Tento človek sa po výmene ministra Mičovského za Vlčana stal znova riaditeľom závodu a riaditeľka bola odvolaná z funkcie preto, lebo podala žalobu za krádež traktora.

tretia časť

Štátne lesy Slovenskej republiky dlhodobo vykazujú mizerné ukazovatele v ekonomickej časti, pritom hospodária na cca 2 200 tisícoch  hektárov lesov. V roku 2020 dosiahli hospodársky výsledok 820-tisíc eur zisk a v roku 2019 3 milióny eur. Pričom jeden z ich hlavných odberateľov, Mondi SCP a. s., dosiahol hospodársky výsledok za rok 2020 15 miliónov eur a za rok 2019 65 miliónov eur. O čom to svedčí? No proste cenové kalkulácie sú pri predaji pre niektorých vybraných odberateľoch akosi divne nastavené. Tu niekde treba hľadať odpoveď, prečo Štátne lesy dosahujú taký mizerný zisk. Pri vyťažení 5 miliónov m3 drevnej hmoty to vychádza v prepočte 0,16 euro zisku na kubík drevnej hmoty v roku 2020.

Príčina je asi v tom, čo sa malo diať na závode v štátnych lesov v Sobranciach. Vedúci skladu vypovedal na polícii o tom, ako prepisoval drahé drevo na drevo, ktoré je skoro 3-krát lacnejšie, a že takýto pokyn dostal od svojho nadriadeného Jozefa Sisaka, vedúceho ekonomického úseku v závode v Sobranciach.

Takže takto nejako to funguje pravdepodobne na všetkých správach v štátnych lesoch. Zabehnutý kolobeh dodávateľ  – odberateľ, zámena drevnej hmoty, menej kubíkov, iná kvalita. Proste systém bol prepracovaný za vlády Smeru-SD a SNS do najmenších detailov. Farmári verili, že po ťažkých časoch rabovania v Lesoch SR príde zmena. Čo sa v skutočnosti deje? Po odstúpení ministra Mičovského a nástupe nového ministra Vlčana, ktorý vymenoval riaditeľa Štátnych lesov SR Koszeghyho, sa vracia na scénu osvedčená partia. Pán Sisak sa opäť stal ekonomickým námestníkom v závode v Sobranciach. Riaditeľku, ktorá podala žalobu na bývalého riaditeľa za krádež traktora odvolali a bývalý riaditeľ, ktorému sa nechce vrátiť traktor, ho už vrátiť asi nemusí, veď je riaditeľom. Lovu na drevo zdar! A komu za to poďakovať? Nuž strane, ktorá má ministerstvo pôdohospodárstva na starosti, Obyčajným ľuďom a nezávislým osobnostiam, ktorá sa na to len prizerá.

Autor je farmár  a spoluorganizátor farmárskych protestov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite