Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Pravda víťazí

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Po parlamentných voľbách v Českej republike zaznel v pražskej električke č. 22 dialóg s touto replikou: „Ty vole, ta pravda fakt vítězí.“ Síce to trvalo, ale bratia a sestry v Česku majú skutočne našliapnuté na to, že tam pravda opäť raz zvíťazí. Niektoré udalosti posledných dní pritom naznačujú, že pravda by mohla hádam niekedy zvíťaziť aj u nás.

pri nájazdoch antirúškarov do obchodov, ich hlučných a častých protestoch, ale predovšetkým pri záplave hnusu a hlúposti na sociálnych sieťach a internete, má našinec často skľučujúci pocit bezradnosti, že pravda v našich končinách vymiera. A potom prídu okamihy, keď sa zdá, že predsa len nie a že má nádej zvíťaziť. Jedným z takých momentov bol minulý týždeň odsudzujúci rozsudok voči vydavateľovi konšpirátorského plátku crème de la crème prezývanom zjem aj vlek.

Zvykli sme si na to, že niektorí považujú slobodu slova za neobmedzenú. Lenže ona nie je. Mnohí to síce vieme, ale kým to nepotvrdí aj súd a neodškodní toho, komu bolo bezbrehým zneužívaním slobody slova zasiahnuté do jeho práv, je to len pekne znejúca, ale nič  v skutočnosti neznamenajúca teória. Ono je mnoho vecí v práve len teóriou, ak sú len na papieri, no v skutočnosti neplatia, pretože sa nevynucujú. Na to, aby sa právo vynucovalo, je však potrebné, aby sa niekto toho práva aj domáhal. Stojí to enormnú energiu, čas a často aj financie. Ale, ako hovorí jeden z mojich obľúbených právnych teoretikov a filozofov Rudolf von Jhering: Boj za právo je povinnosťou oprávneného voči sebe samému. Znamená to v skratke to, že máme povinnosť svoje práva brániť, inak o tie práva prídeme alebo zostanú len prázdnymi floskulami kdesi na papieri zbierky zákonov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite