Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Asymetrie

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Na predvolebnom stretnutí Andreja Babiša s Viktorom Orbánom v Ústí nad Labem bol ich svet ešte v súlade. Orbán rozvíjal myšlienku jednotnej strednej Európy v boji proti Európskej únii a Babiš pritakával.

týždeň po českých voľbách vyzerá tento dojemný súlad ako z iného sveta. Babiš síce dostal o jeden mandát viac ako koalícia Spolu, ale voľby prehral a povolebný manuál je jasný. Babiš je na ceste do opozície, Fiala na čelo vlády a Zeman pripomína bezvládneho Eduarda Beneša z roku 1948.  

Stredoeurópska jednota podľa Orbána vydržala dva týždne. Podvedome vychádzala z vízie nerozbornej jednoty na večné časy. V demokratickom svete je však fikciou, lebo demokracia je prirodzene asymetrická. Aby sme nehovorili len o strednej Európe, presne v tej istej chvíli, keď sa hovorí o jednote Francúzska a Nemecka, postavil sa Macron proti progresivizmu a v Nemecku sa v tanečnom kroku blíži k moci progresivizimus SPD a Zelených, zboku zaštiťovaný v Berlíne a Mecklenbursku-Predpomoransku neomarxistickou Ľavicou. Progres a regres sú nevlastné sestry ako sana, rodná sestra masla. Lebo demokratický svet je prevrátiteľne asymetrický.

Ale späť k strednej Európe. Poľsko a Maďarsko snívajú svoj sen o suverénnej strednej Európe. Lenže Kaczyńského Poľsko je protiruské, Orbánovo Maďarsko proruské, Slovensko nevie, čie je a Česko je české. Predstava stredoeurópskej suverenity na poľský alebo maďarský spôsob je však celkom iste v asymetrickom vzťahu k pohybu sveta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite