Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký je teda účel očkovacej lotérie a prečo je to dôležité?

.slavomíra Henčeková .komentáre .názory

Minister financií Igor Matovič povedal po zasadnutí vlády dňa 25. 8. 2021, že „lotéria nikdy nebola ohlásená ako prostriedok na zvýšenie zaočkovanosti. Lotéria bola ohlásená ako prostriedok na odmenu zaočkovaných.“ Účelom zavedenia očkovacej lotérie tak podľa neho bolo odmeniť zaočkovaných. Účel právnych opatrení určuje právo. Inak tomu nie je ani v tomto prípade a je to dobre.

čo povedal minister financií nedávnej minulosti

Minister financií predtým pritom sám tvrdil opak, aj keď si na to v posledných dňoch už nespomenul. Konkrétne tak učinil dňa 1. 7. 2021 na pôde parlamentu pri predkladaní novely zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby covid-19, keď povedal, že ide o „motiváciu ľudí, aby sa chceli zaočkovať". Účelom malo byť, „aby sa všetci tí, ktorí to pripúšťajú, že sa dobrovoľne zaočkujú, tak aby sa zaočkovali".

Podobne sa vyjadril po schválení tejto novely na tlačovej besede dňa 2. 7. 2021, kde vyjadril podporu očkovaniu ako kľúčovému nástroju proti covidu-19, zdôraznil nebezpečenstvo delta variantu a povedal, že „zodpovednosť káže, aby sme urobili aj nemožné preto, aby tí ľudia, ktorí pripúšťajú možnosť očkovať sa, aby sa zaočkovali a čím skôr aby sa zaočkovali,“ a neskôr, „aby sme ich namotivovali, aby k tomu očkovaniu prišli a čím skôr“. Následne predstavil za ministerstvo financií dve „finančné a motivačné riešenia“, a to sprostredkovateľský bonus a očkovaciu lotériu a okrem iného povedal aj „bodaj by to zabralo“. Myslím, že to samo osebe stačí ako dôkaz toho, že sám minister financií celkom jasne len pred pár týždňami pomenoval očkovaciu lotériu primárne ako motivačný nástroj na zvýšenie zaočkovanosti. 

čo hovorí právo

Očkovacia lotéria bola zavedená pozmeňujúcim návrhom k vyššie zvedenému zákonu. Predkladateľ tohto návrhu, poslanec György Gyimesi (OĽaNO) pri uvádzaní daného návrhu v pléne parlamentu povedal, že je jeho ambíciou, „aby sme v ľuďoch vzbudili záujem o očkovanie, aby sme dosiahli aspoň 60-, 70-percentnú zaočkovanosť, pretože nie je otázka, či tretia vlna koronavírusu príde, ale otázka je, že kedy príde a akou silou udrie". Presne tomuto nakoniec zodpovedalo aj odôvodnenie daného pozmeňujúceho návrhu, v ktorom sa celkom jasne píše: „Navrhované opatrenie sleduje legitímny cieľ, ktorým je podpora zvýšenia zaočkovanosti populácie SR a zabezpečenie kolektívnej imunity proti ochoreniu covid-19." Jasnejšie to už hádam ani nie je možné vyjadriť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite