Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Rudolfa Zajaca: Keď to bučí

.rudolf Zajac .komentáre .názor

Konečne. Vraj prvýkrát od roku 2006 tu máme ďalšiu veľkú reformu zdravotníctva. Do konca augusta je na medzirezortnom pripomienkovom konaní. Návrh Zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

návrh zákona ma štyri ciele. Optimalizovať sieť poskytovateľov ústavnej starostlivosti, reformovať primárnu ambulantnú starostlivosť  pre dospelých a pre deti a dorast, zvýšiť nezávislosť Úradu  pre dohľad a regulovať zisk zdravotných poisťovní.

V prvom rade treba jasne povedať, že nejde o žiadnu reformu, naopak. Kategorizácia nemocníc je akýmsi pokračovaním poslednej fázy údajnej reformy pod názvom Stratifikácia nemocníc z čias ministerky Kalavskej. Pôvodne chcela systémom ministerského rozhodovania vyraďovať nemocnice zo siete. Vzhľadom na pluralitné vlastníctvo nemocníc má štát iba veľmi obmedzené možnosti redukcie siete, pretože má vplyv iba na štátne nemocnice ktoré redukovať neplánuje, naopak. 

Posledný Kalavskej variant už hovoril čosi iné. Snažil sa definovať podmienky materiálno-technického vybavenia, ktoré musí nemocnica spĺňať, aby uzavrela zmluvu s poisťovňou. Stratifikácia je na smetisku dejín, ale nepriamo na ňu nadväzuje Lengvarského kategorizácia nemocníc. Nevadí, že všade vo svete sa tomu hovorí určujúce znaky, alebo aj podmienky na uzavretie kontraktu medzi poisťovňou a nemocnicou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite