Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďalší nepodarený návrh na zákaz zisku zdravotných poisťovní

.peter Pažitný .komentáre .názor

V priebehu dvoch týždňov je na stole ďalší návrh na obmedzenie zisku zdravotných poisťovní. Kým prvý návrh ÚDZS obmedzoval výšku zisku ZP na 0,2 percenta z hrubého poistného, druhý z dielne Ministerstva zdravotníctva posúva túto hranicu naneurčito v rozpätí od 0 percent do neznámej výšky. Dôvodom je, že nedokáže predvídať úrokovú sadzbu ECB a nedokáže ani špecifikovať kritériá kvality ZP ani ich percentuálne maximá.

čo je „upravený“ a „optimálny“ hospodársky výsledok?

Návrh MZ SR zavádza do slovenského hospodárskeho života dva nové pojmy. Jeden technický – „upravený” hospodársky výsledok a jeden byrokratický – „optimálny” hospodársky výsledok.

Pod „upraveným” hospodárskym výsledkom MZ SR rozumie kladný hospodársky výsledok ZP očistený o doplnenie do rezervného fondu. Toto doplnenie je minimálne do výšky 20 percent základného imania. V princípe nie je úplne dôvod takýto nový pojem vytvárať, keďže Obchodný zákonník neumožňuje akcionárom so ziskom disponovať, ak najprv nie sú uspokojené nároky na tvorbu rezervného fondu.

Zásadným štátnym zásahom do podnikania je však pojem „optimálny” hospodársky výsledok. Pod týmto pojmom ministerstvo rozumie to, že chce zdravotnej poisťovni predpisovať, aká výška hospodárskeho výsledku je podľa neho optimálna.

Kľúčovým problémom takejto úpravy je, že zavádza pojmy a ekonomické kategórie, ktoré slovenská legislatíva a podnikateľská prax nepoznajú. Slovenský hospodársky systém nepozná koncept, v ktorom podnikateľovi štát jeho vygenerovaný zisk administratívne rozdelí a časť z neho označí ako „optimálny”.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite