Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozlišovanie medzi zaočkovanými a nezaočkovanými nie je diskriminačné

.slavomíra Henčeková .komentáre .názory

Nie každé rozlišovanie skupín ľudí je diskriminácia. Napríklad rozlišovanie medzi očkovanými a neočkovanými podľa nového covid automatu diskrimináciou nie je.

boris Kollár pred mesiacom v rozhovore so Zuzanou Kovačič Hanzelovou na margo pripravovanej novely zákona a dnes už schváleného nového covid automatu povedal, že vytvárame kategórie ľudí. Vraj sme to tu už raz mali – tí, ktorí nosili žlté hviezdy a tí, ktorí žlté hviezdy nenosili. Tvrdí, že nemôžeme uprednostniť zaočkovaných pred nezaočkovanými. Následne sa ohradil voči tvrdeniu reportérky, že prirovnáva očkovanie k holokaustu. Pravda však je, že prirovnal Židov prenasledovaných a vraždených nacistami počas holokaustu k osobám dnes nezaočkovaným proti covid-19. Takéto prirovnanie je nielen vrcholne necitlivé a perfídne, ale aj vrcholne nesprávne, nelogické a dokazujúce, že vôbec netuší, čo znamená neprípustné vytváranie rozdielnych kategórií ľudí a znevýhodňovanie niektorých z nich, teda neprípustná negatívna diskriminácia. Prípadne možno aj tuší, ale ignoruje to. Tak či onak si dovolím krátke objasnenie.

Slovo „diskriminácia“ pochádza z latinského „discriminare“, ktoré znamená „rozlišovať“. Dôležité je však to, že nie každé rozlišovanie je z právneho hľadiska negatívnou diskrimináciou a nie každé rozlišovanie je tak neprípustné a nezákonné. O neprípustnej negatívnej diskriminácii hovoríme vtedy, ak rozlišujeme určité skupiny ľudí, pričom niektorú z nich oproti ostatným znevýhodňujeme a nie je pre takéto negatívne rozlišovanie legitímny dôvod. Legitímny dôvod znamená zákonný, resp. oprávnený dôvod rozlišovania, pretože niekedy to, čo je napísané v zákone, nemusí byť v súlade s právom – ako napr. zákonom schvaľovaná diskriminácia Židov nacistami. To je však na dlhší príbeh vzťahu prirodzeného práva a pozitívneho práva a taktiež Radbruchovej formuly, ktorý si prípadne nechám na inokedy a zatiaľ ho ponechám na samoštúdium čitateľa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite