Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Rudolfa Zajaca: Lacná sloboda?

.rudolf Zajac .komentáre .komentár týždňa

Poučení druhou vlnou (je jedno či tá septembrová až novembrová bola druhá alebo nie) by sme sa mali prichystať na novú mutáciu covidu-19, ktorá má názov delta alebo indická mutácia.

podľa toho, čo o covide vieme, tak prvý variant z Číny bol nahradený infekčnejším britským a tento indický je zasa infekčnejší ako britský. Postihuje viacej deti a mladých a kašeľ je u tejto formy nahradený skôr príznakmi nádchy, teploty sú rovnako vysoké ako pri všetkých verziách. Doteraz nie je jasná jeho letalita v porovnaní s predchodcami a skoro naisto sa zdá, že očkovanie registrovanými látkami je zatiaľ aj pre túto verziu mutácie účinné.

V posledných dňoch sme v Českej republike a  u nás zaznamenali pozitívne  sekvenované PCR testy určené na diagnostiku tejto mutácie. Odborníci očakávajú nárast počtu chorých, najmä z radov neočkovaných a tiež ako dôsledok zvýšených kontaktov v rámci začínajúcej dovolenkovej sezóny, ale aj ako výsledok hromadných návštev ME vo futbale napríklad v Budapešti, kde neboli obmedzované počty fanúšikov alebo v Petrohrade, kde boli síce isté obmedzenia, ale v mizernom počte očkovaná populácia obyvateľov Ruska. Preukázateľný rast infikovaných by sa u nás mal objaviť už v polovici júla, hovoria niektorí odborníci. Tí naliehajú na vládu, aby sa v porovnaní s minulosťou lepšie pripravila na tretiu vlnu pandémie. Stačilo už, že Slovensko sa na chvíľu stalo európskym, ak nie svetovým rekordérom. Naliehajú tiež, aby sa konečne začalo viacej očkovať najmä tam, kde sú doteraz slabé počty zaočkovaných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite