Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Vrah zo Srebrenice

.juraj Petrovič .komentáre

Ratko Mladić zostane už do smrti v base. Takmer 30 rokov po tom, čo začali balkánske vojny, tak spravodlivosť definitívne dosiahla aj na posledného z veľkých vojnových zločincov srbsko-bosenskej vojny.

head_photo

dokument BBC, natočený len krátko po skončení vojny v Bosne a Hercegovine je jedinečný tým, že mnohí aktéri tejto vojny v ňom hovoria ešte v pozíciách, v ktorých sa nachádzali počas nej. Medzi nimi aj Ratko Mladić a Radovan Karadžić. Až neskôr sa zmenili na štvancov, skrývali sa kde kade a po dolapení čelili žalobe medzinárodného trestného súdu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Mladić a Karadžić boli hlavnými strojcami vzniku Republiky Srbskej na území Bosny a Hercegoviny. To samo o sebe nebol zločin. Zločinom sa stalo to, čo začali v záujme etnického „vyčistenia“ páchať na bezbrannom moslimskom obyvateľstve. Z vyššie uvedeného dokumentu si pamätám, ako v Srebrenici krátko po jej definitívnom obsadení Mladić upokojoval ľudí, že kto bude chcieť odísť, bude môcť odísť a kto bude chcieť zostať, nič sa mu nestane. Krátko na to armáda Republiky Srpskej obkľúčila hermeticky mesto, ktorému francúzsky generál prisľúbil ochranu OSN.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite