Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Petroviča: Čínska vražda demokracie

.juraj Petrovič .komentáre .komentár týždňa

Tú fotografiu si v Číne nevygooglite. Osamelý muž v bielej košeli a s igelitkami v ruke. Vyzerá, že sa cestou z obchodu pristavil, aby sa pozrel, čo sa deje. Dial sa práve masaker čínskych protestujúcich, väčšinovo študentov, na námestí Tchien-an-men. A tak sa ten človek, dodnes neznámy, postavil pred tank, aby ho zastavil. A tank, spočiatku hroziaci, že ho prejde, zastavil.

head_photo

po smrti Mao Ce-tunga sa Teng Siao Pching pokúsil o ekonomickú a politickú reformu komunistickej diktatúry. Katastrofu Veľkého skoku a kultúrnej revolúcie, ktoré viedli k hladomorom a ekonomickému úpadku, bolo treba riešiť. Opatrné otváranie a liberalizácia ekonomiky nestačili, a tak sa čínski komunisti museli začať zaoberať aj administratívnymi reformami. Napriek všetkému stále trvali na nemennosti politického systému jednej vládnucej strany. Krajina sa však začala otvárať Západu, intelektuáli dostali možnosť relatívne slobodne študovať, niektorí z nich aj na západných univerzitách. 

Vytváralo sa tak podhubie hnutia, ktoré tak ako v každej diktatúre, pokúšajúcej sa reformovať  nereformovateľný komunistický režim, nevyhnutne skôr či neskôr muselo naraziť na odpor režimu. V samotnom politbyre sa vytvorili dve krídla, nakoniec prevahu získali zástancovia tvrdej ruky. Komunisti konfrontovaní s hrozbou vlastného zničenia, s osudom, o ktorý by sa delili so svojimi obeťami, sa 3. júna 1989 rozhodli, že študentské protesty, ktoré námestie Tchien-an-men zaplnili desaťtisícmi ľudí, potlačia za pomoci armády. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite