Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Valášek z PS: Už od budúceho roka treba zaradiť fiškálnu spiatočku

.tomáš Valášek .komentáre .neparlamentná alternatíva

Prečo nemáme vyrovnaný rozpočet, to je správna otázka, ale zle načasovaná. Sme uprostred externého šoku, ktorý spôsobil najväčší hospodársky prepad minimálne od roku 2009. Za týchto okolností by snaha o vyrovnanie rozpočtu zanechala väčšie hospodárske škody, krátkodobo aj dlhodobo, ako deficit. Na tom sa zhodne drvivá väčšina renomovaných ekonómov; potreba krátkodobej stimulácie ekonomiky, aj za cenu deficitu a narastajúceho dlhu, je tiež hlavným ponaučením eurokrízy, ktorá nás zasiahla pred dekádou.

head_photo

dôvod je jednoduchý: kríza gniavi inak životaschopné kapacity len preto, že nemajú hotovosť vinou pandemických opatrení. Je lepšie udržať ich nad vodou dovtedy, kým kríza nepominie, ako ich nechať padnúť. To nie je argument za akékoľvek bezhlavé výdavky: napríklad tých zhruba 400 miliónov eur, ktoré vláda len tento rok minula na celoplošný „skríning“, bolo úplne zbytočnou dierou v rozpočte. A nie, tu neplatí, že „po bitke je každý generál“, ako minule v parlamente obhajoval chybné rozpočtové rozhodnutia Ján Budaj – proti skríningu protestovalo Progresívne Slovensko aj ja osobne ešte v januári, teda v čase, keď bolo pokračovanie celoplošného testovania oznamované. 

Ale rozumná pomoc, mierená na podnikateľov postihnutých pandemickými obmedzeniami, by mala byť ešte štedrejšia. Sám šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth nedávno varoval, že „Slovensko v rokoch 2020 – 2021 zatiaľ dáva priamu pomoc na úrovni 3 percent HDP, pričom priemer v EÚ je na úrovni 7 percent HDP“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite