Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novodomec z KDH: „Helikoptérové peniaze“ sú obrovským hazardom s krajinou

.martin Novodomec .komentáre .neparlamentná alternatíva

Návrh na zmenu štátneho rozpočtu, predložený ministrom financií, ktorý navyšuje výdavky o 3,4 miliardy eur, môžeme v pandemickom čase s neistou ekonomickou budúcnosťou prirovnať ku kroku, po ktorom zvykne nasledovať už len tzv. grécka cesta.

head_photo

jedna vec sú politické záujmy, druhá je ekonomický stav Slovenska. Krajina sa neúmerne zadlžuje, bez predvídateľnosti a plánu tvorby potrebných reforiem. Dlh verejnej správy z výsledkov r. 2020 dosiahol hodnotu 55 mld. eur a v r. 2021 62 mld. eur, čo znamená medziročný rast dlhu o 7 miliárd eur. Zámer zvyšovania výdavkov bez strategického plánu konsolidácie verejných financií je hazardom do budúcnosti, keď úvery budú minimálne drahšie a možno menej dostupné. 

Slovensko sa musí akútne zamerať na systematické, plánované znižovanie verejného dlhu zavedením prorastových opatrení. Splácanie 62 mld. eur nie je reálne zrealizovať jedným opatrením, ak odmyslíme plánované navyšovanie DPH hoci na 25 percent, ktoré je, navyše, nespravodlivé. 

Reálna spotreba nízkopríjmových skupín by sa pri takomto zásahu na ich príjme percentuálne zvyšovala. Namiesto zlých návrhov niektorých ministrov by malo dôjsť k systematickým a reformným opatreniam vlády, ktoré budú generovať hoci aj nižšie, ale spravodlivejšie príjmy pre krajinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite