Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kolejáková z KDH: Upokojme sa a začnime robiť veci tak, ako sa majú. Inak to nedopadne dobre

.monika Kolejáková .komentáre .neparlamentná alternatíva

Väčšina z nás si pri spomienke na skúsenosti z ročnej pandémie povie: „Pane Bože, nikdy viac“. Až ma zamrazí pri predstave, že to môžeme v krátkom čase zažiť znovu. Vtedy, keď nám poľavenie ostražitosti zo zatajených dovoleniek, najmä mimo Európy, prinesie novú mutáciu. A takú, čo bude rezistentná proti očkovaniu.

head_photo

slnko, teplo, nič z toho nám nemusí pomôcť, napriek pôvodným deklaráciám. Pozrime sa na Indiu. 

Cítim smútok aj hnev zároveň pri retrospektíve nesprávnych rozhodnutí z minulého leta, bez ktorých by zima pravdepodobne dopadla lepšie. Dať ľuďom planú nádej bombastickými rečami o rýchlom víťazstve vďaka plošnému testovaniu bez logistiky, potom vďaka očkovaniu čímkoľvek bez odborných garancií je hrubo amorálne. 

Ignorovaním oponentov a mlčaním zodpovedných si koledujeme o opakovanie tých istých chýb. Schopnosť priznať si chyby je u politicky zodpovedných za zdravotníctvo nízka a z toho plynie malá nádej na opravu. Ako si inak vysvetliť fakt, že ten, ktorý ukázal slušnú mieru kompetencie v riadení nemocničnej starostlivosti, najmä závažne chorých na covid, musel odísť? Zatiaľ čo iní sú tam a o nás rozhodujú? 

Rozhodujú o nás tí, ktorí včas neobjednali dobre fungujúcu a aj ponúkanú vakcínu. Tí, ktorí stáli za neustálym navyšovaním kapacít odberových miest na antigénové testy na úkor neporovnateľne presnejších PCR. Čo napriek apelu odborníkov odklonili Slovensko od princípov štandardnej diagnostiky a zároveň legálne, veľmi efektívne a rýchlo dopomohli k zrodu novej „podnikateľskej“ vrstvy, priživujúcej sa na zdravotníctve. 

Tí sú tam. A ich filozofia tiež.

Verte, nie je potrebné riadiť naše sestry a lekárov. Oni vedia, čo majú robiť, len ich je nielen v čase pandémie málo. Povinnosťou štátu je zabrániť rýchlemu nekontrolovateľnému nárastu kritických prípadov. Štát je povinný urgentne pripraviť systémy rýchlej identifikácie ohnísk, ich izolácie a kontrolovanej karantény, zákazom dovoleniek mimo Európy alebo prísnou kontrolou karantény ľudí, ktorí prichádzajú spoza hraníc.

Úspech zvládnutia ďalšej vlny pandémie stojí na správnom nastavení prekážok, zabraňujúcich šíreniu vírusu. Na prevencii. Na očkovaní. Pre seniorov a chronicky chorých musí platiť exkluzivita v uprednostnení, a to nezávisle od centrálneho objednávkového systému. Na sústredenosti. Nie je čas na skúšanie tohto a onoho. Upokojme sa a začnime robiť veci tak, ako sa majú. Inak to nedopadne dobre.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite