Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Miloš Zeman – ruský vplyvový agent?

.juraj Petrovič .komentáre

Včerajší televízny prejav českého prezidenta Zemana mohol v mnohých vyvolať dojem, že český prezident si len ako vždy ide svoje. Nemali by sme sa tým nechať pomýliť.

miloš Zeman od nástupu do úradu prezidenta významne rozširoval rámce výkonu tejto funkcie. Bohužiaľ, väčšinovo do smerov, ktoré neprajú Českej republike a jej občanom. V prvom rade to slúži jemu a jeho hradným kumpánom, v druhom rade ale často režimom, ktoré majú od demokracie tak ďaleko, ako Zeman od zdravého tela. Jeho veľmi sebastredný postoj k českej ústave bolo možné vidieť už pri vymenovaní úradníckej vlády, ktorá vznikla po demisii premiéra Nečasa a napriek tomu, že mal na stole dostatok podpisov v poslaneckej snemovni, ktoré by umožnili vznik vlády rovnakej koalície, len s iným premiérom. Úradnícka vláda Jiřího Rusnoka nedostala v snemovni dôveru, napriek tomu ju Zeman udržal pri moci až do predčasných volieb. Grobianstvo, vulgárne výroky a správanie, ktoré trvalo znižuje vážnosť úradu prezidenta, sú tiež už osem rokov súčasťou českej politickej reality.

Ešte nepríjemnejším a pre Českú republiku nebezpečnejším je ale Zemanov vzťah k diktatúram. V prípade Ruska a Číny je tvrdým zástancom nezasahovania do ich vnútorných záležitostí, aj keď ide o tak zásadné veci, ako je genocída Ujgurov alebo porušovane ľudských práv v Rusku či vraždenie ruských expatriantov agentami GRU.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite