Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hipš zo Spolu: Dajme regiónom viac kompetencií a viac financií

.juraj Hipš .komentáre .neparlamentná alternatíva

Slovenská samospráva – mestá, vyššie územné celky a obce – sa počas pandémie predstavila vo veľmi pozitívnom svetle. Ukázala, že sa netreba báť umožniť ľuďom rozhodovať o svojich osudoch aj na najnižšej úrovni. Mala by decentralizácia verejnej správy pokračovať a ako by malo vyzerať usporiadanie právomocí medzi centrom a perifériou?

to, čo predviedli samosprávy počas pandémie, si zaslúži rešpekt. Napríklad pri prvom celoplošnom testovaní dostali iba niekoľko dní na prípravu, napriek tomu to zvládli. Spôsob, akým vláda testovanie hodila na samosprávy, bol však dehonestujúci. Samosprávy nie sú podriadené vláde a ich predstavitelia sa nezodpovedajú premiérovi, ale priamo občanom.

Práve blízkosť volených predstaviteľov samospráv k ľuďom prispela k tomu, že sa nakoniec dokázali zmobilizovať a zomknúť svoje komunity. Dokonca aj toľko kritizované samosprávne kraje v čase krízy ukázali, kde môže byť ich existencia naozaj zmysluplná. Bez ich proaktivity by sa očkovanie nerozbehlo ani do takej miery, ako doteraz. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite