Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Valášek z PS: Dlhodobo sa ku krajine správame, akoby mala pánom Bohom garantovaný večný mier

.tomáš Valášek .komentáre .neparlamentná alternatíva

Slovenská samospráva – mestá, vyššie územné celky a obce – sa počas pandémie predstavila vo veľmi pozitívnom svetle. Ukázala, že sa netreba báť umožniť ľuďom rozhodovať o svojich osudoch aj na najnižšej úrovni. Mala by decentralizácia verejnej správy pokračovať a ako by malo vyzerať usporiadanie právomocí medzi centrom a perifériou?

slovensko si musí upratať v rozdelení moci medzi centrálnu a miestnu úroveň, ale argument za reformu verejnej správy predchádza pandémii. Covid ten argument v niečom posilnil, ale zároveň  poukázal na nenahraditeľnosť fungujúcej centrálnej vlády (napr. pri zbieraní dát). Hlavným ponaučením koronakrízy pre fungovanie verejnej správy nie je potreba decentralizácie, ale niečo iné: nutnosť napraviť pokrivený systém, ktorým štát manažuje krízy, na všetkých úrovniach štátu.

Najskôr k decentralizácii. Tie dôvody na reformu vzťahu medzi jednotlivými úrovňami vlády (čiže nielen decentralizáciu) sú pekne vyložené v nedávnej štúdii „Silný región = spokojný občan“ (Komunálne výskumné a poradenské centrum, január 2021). V  skratke: Slovensko má príliš veľa príliš malých obcí, ktoré nie sú ľudsky ani finančne vstave vykonávať funkcie na nich prenesené. Má tiež priveľa úrovní vlády (mestská časť, obec, okres, VÚC, centrálna vláda). Ak by sme nižším úrovniam (napr. obciam) posilnili právomoci a kapacity, tak by sa krajina pokojne mohla zaobísť bez niektorých stredných vrstiev manažmentu (napríklad vyšších územných celkov).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite