Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavel Nechala zo strany Spolu: Nevyhnutný núdzový stav? Rozhodnutie Ústavného súdu padlo

.pavel Nechala .komentáre

Všetky slobodné spoločnosti museli počas pandémie bojovať s kolosálnymi výzvami, kedy každá jedna chyba je príliš veľká. Avšak keď je potrebné rozhodovať pod časovým tlakom a neistotou, vzniká nebezpečenstvo chýb.

zároveň by sme nemali ignorovať skutočnosť, že zodpovedné osoby sa musia rozhodovať na základe dnešnej úrovne znalostí, ale hodnotenie sa potom často robí o niekoľko týždňov neskôr na základe úplne inej úrovne znalostí. Vyjadril sa na obranu svojej vlády predseda Spolkového ústavného súdu v Nemecku Stephan Harbarth. Dva dni pred týmto výrokom slovenský Ústavný súd vydal nález potvrdzujúci ústavnosť opakovaného predĺženia času trvania núdzového stavu a prijatých opatrení.

Podstatou rozhodovania o návrhu Generálneho prokurátora a skupiny poslancov za stranu SMER -SD bolo preskúmanie splnenia podmienok na predĺženie núdzového stavu a či obmedzenie základných práv a slobôd a uloženie povinností vyplývajúce z rozhodnutí nadväzujúcich na predĺženie núdzového stavu spĺňa ústavné podmienky. Ústavný súd na jednej strane hovorí o potrebe „ústavnej obozretnosti“, no na druhej strane prisvedčuje, že vláda má lepšiu pozíciu pre posúdenie okolností a za toto posúdenie je zodpovedná. Ústavný súd si takto zredukoval možnosť prieskumu na skúmanie nevyhnutnosti zavedenia núdzového stavu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite