Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fedor Gál: Soft fašizmus na obzore?

.fedor Gál .komentáre

Hovorí sa, že keď niekto ukazuje cestu, treba sa zamyslieť, kto to je. Doba neistá produkuje zvláštne typy politických vodcov. Pozorne a dlhodobo sledujem napríklad príbeh Václava Klausa v Česku.

jeho vzťah k školským pomôckam (video s ukradnutým perom počas podpisovania zmluvy v Chile obehlo svet), jeho mimiku počas početných medializovaných rozhovorov (ten „úsmev“), svedectvá bývalých spolupracovníkov (napríklad Petra Havlíka a ďalších).

Spomínam na „zhasnuté svetlá“ počas divokej privatizácie začiatkom deväťdesiatych rokov, na tutlané informácie, ktoré presakujú z tajných služieb (o vazalstve voči ruským záujmom). Na jeho dlhodobé spochybňovanie európskej integrácie a jej inštitúcií, popieranie klimatických zmien, proticovidových opatrení, liberálnej demokracie, súžitia kultúr a subkultúr, „obohatenie“ slovníka pojmami ako „pravdoláskar“,  koketovanie s „protestnými“ hnutiami z pravého okraja politickej scény typu AFD v Nemecku či SPD Tomia Okamuru v Česku…

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite