Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Berinšter z KDH o SIS: Kedy bude občan víťazom?

.peter Berinšter .komentáre .neparlamentná alternatíva

Čo sa deje v Slovenskej informačnej službe? O čom vypovedá zatknutie jej riaditeľa Vladimíra Pčolinského, ale aj jeho námestníka Borisa Beňu? Sú dobre nastavené kontrolné mechanizmy tejto inštitúcie? Prečo sa ju podarilo v modernej histórii Slovenska viackrát zneužiť? Aj nad týmito súvislosťami sa zamýšľajú politici z mimoparlamentných strán.

činnosť tajných služieb býva opradená rúškom tajomstva, legendami, ktoré podporujú akčné filmy a knižné trháky. Nech si o informačných službách myslíme čokoľvek, patria k štandardom štátneho aparátu vyspelých krajín. Napriek všetkému je ich náplň práce v podstate jednoduchá – majú chrániť a zachovávať bezpečnosť. 

Slovenská informačná služba podľa zákona získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie o činnosti ohrozujúcej ústavné zriadenie, územnú celistvosť a zvrchovanosť SR, činnosti smerujúcej proti bezpečnosti SR, aktivite cudzích spravodajských služieb, organizovanej trestnej činnosti, terorizme, extrémizme, ohrozeniach v kybernetickom priestore, nelegálnej medzinárodnej preprave a migrácii osôb, skutočnostiach spôsobilých vážne ohroziť alebo poškodiť hospodárske záujmy SR, ohrozeniach alebo úniku informácií a veciach chránených podľa osobitného predpisu alebo medzinárodných zmlúv a protokolov.

Najlepšie tajné služby sú tie, o ktorých činnosti nevieme. Ideálnym prípadom je, ak bežný občan netuší, kto je riaditeľom SIS a že vôbec takáto služba existuje. A tá pritom plní svoje úlohy. Zadržanie a obvinenie šéfa tajnej služby z korupcie nepatrí k bežným činnostiam slušných krajín. Naopak, znamená zemetrasenie s najväčším dosahom, desiatku Richterovej stupnice, a to aj preto, že zvykne ísť o špičku ľadovca, za ktorou môže vyplávať ďalšia špina, zažratá a systémová. Zadržanie aktívneho riaditeľa tajnej služby z princípu nehovorí o osobnom zlyhaní jednotlivca. Hovorí o zlyhaní pri jeho výbere aj fungovaní služby ako takej. Zároveň treba jasne upozorniť, že platí prezumpcia neviny, nech konajú orgány činné v trestnom konaní a súdy vynesú spravodlivý rozsudok.

Otázniky vyvoláva aj spôsob zadržania riaditeľa SIS a reakcie vládnych predstaviteľov. V kontexte nezvládnutej pandémie a riadenia štátu príbeh nominovania a ukončenia pôsobenia riaditeľa tajnej služby rámcuje chaos, neštandardnosť a neschopnosť vlády spravovať veci verejné. Antisystém jednoducho nedokáže zaviesť systém.

Ešte dlho sa asi nenájde premiér, ktorý prenechá nomináciu šéfa tajnej služby koaličnému partnerovi a zadržanie a obvinenie šéfa SIS prejde jednou vetou. Asi sa nenájde krajina, ktorá aj v takom citlivom prípade, keď ide o dôveru zahraničných partnerov, uprednostní zbytočný teáter s prepadovkou namiesto decentného predvolania. A taká obyčajná malosť strany, ktorá riaditeľa nominovala, keď zrazu vidí špinavú spravodajsko-mocenskú hru a snahu o ovládnutie SIS.

Je nevyhnutné, aby sa zmenil štýl vládnutia a vláda začala konať štandardne. Iba tak sa môže stať občan víťazom.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite