Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pavel Nechala zo Spolu: Veličenstvo kat káže: ani na krok mimo hraníc republiky

.pavel Nechala .komentáre

Byl hrozný tento stát, Když musel jsi se dívat, Jak zakázali psát, A zakázali zpívat, A bylo jim to málo, Poručili dětem, Modlit se jak si přálo, Veličenstvo Kat, pripomína nám nástrahy moci vo svoje pesničke Karel Kryl.

nové vládne protiepidemiologické opatrenia nám priniesli aj zákaz vycestovania do zahraničia za účelom  rekreácie. Pridané bolo aj vysvetlenie z úst zastupujúceho ministra zdravotníctva o zabránení dovozu mutácii z ďalekých dovolenkových destinácií.

V okolnostiach, v ktorých sa niekoľko mesiacov nachádzame, nové zákazy už verejnosť ani nevyrušujú. Denné prírastky obetí pandémie a počtu hospitalizovaných dávajú väčšiu voľnosť pri obmedzeniach pod zástavou boja proti šíreniu zlého vírusu. Skutočne sú však všetky prijímané opatrenia primerané a nevyhnutné?

V prvom rade odborná verejnosť už dlhšie upozorňuje  na závažný nedostatok pri obmedzovaní základných práv a slobôd vo forme uznesení vlády. Uznesenia vlády obmedzujúce základné práva a slobody sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, Chartou základných práv Európskej únie a Európskym dohovorom o základných ľudských právach a slobodách. Nakoľko nie sú všeobecne záväzným právnym predpisom, nie je možné aby Ústavný súd SR posudzoval ich súlad s Ústavou SR. Ak by k takémuto kroku došlo vplyvom náhlej a nečakanej udalosti, dalo by sa to chápať. Ale prečo nedochádza k náprave, ani po mesiacoch opakovaných prijímaniach uznesení, je otázka na konkrétnych členov vlády.

Opatrenia vo viacerých členských štátov čelili súdnemu prieskumu a výsledkom bolo viackrát korigovanie zákazov vychádzania alebo zhromažďovania. Každé prijímané obmedzenie by totiž malo obstáť v tzv. teste proporcionality. Súčasťou takéhoto testu je skúmanie vhodnosti, primeranosti prijímaných opatrení  a taktiež ich nevyhnutnosti. Aké sú argumenty v prospech a proti zákazu vycestovania za účelom rekreácie?

Po prvé, objavili sa nové mutácie a chceme zabrániť, aby sa nám tu rozšírili a zhoršili situáciu v nemocniciach. No na druhej strane nedosiahneme rovnaký výsledok miernejšími opatreniami, povinná karanténna, očkovanie, testovanie a podobne.

Po druhé,  veľká skupina údajne až 30-tisíc Slovákov vycestovala za rekreáciou. No na druhej strane, máme informáciu iba o siedmich prípadoch dovezenie ochorenia. Taktiež cestovanie za iným účelom zostáva dovolené.

Po tretie, nové opatrenia sú nevyhnutné, hoci v týchto dňoch je súčasne oznamované zníženie počtu hospitalizovaných a úmrtí.

Po štvrté, občania sa správajú nezodpovedne, porušujú obmedzenia. Na druhej strane, štát spravil skutočne maximum v oblasti prevencie, osvety a vzdelávania?

Po piate, zabránime takýmto opatrením novým mutáciám. No na druhej strane, tranzit a hranice v rámci Schengenu zostávajú otvorené.

A napokon, prečo neboli oznámené s obmedzeniami aj kompenzácie pre tých, ktorí si už zakúpili dovolenky v súlade s platným právnym stavom v čase kúpy?

Denne na Slovensku podľahne následkom rakovinových ochorení 38 občanov, bude to v budúcnosti dostatočný argument pre zákaz predaja alkoholu a cigariet alebo nezdravých potravín? Ako ďaleko môže zájsť štát pri paternalistických opatreniach?

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite