Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fungovanie v kruhu

.ján Košturiak .klub .technológie

Ako mladý inžinier som pred tridsiatimi rokmi prišiel do Stuttgartu študovať roboty a automatizáciu výroby a montáže. Môj šéf, profesor Rolf Steinhilper, už vtedy vyvíjal automatizované systémy demontáže, repasácie a recyklácie opotrebovaných produktov.

Fungovanie v kruhu Boris Németh

marián Beniač, dôchodca, ktorý roky viedol výrobu vo firme Ryba Žilina, dnes organizuje so školami zber hliníkových obalov Pre Alina. Od začiatku súťaže v roku 2016 do júla 2018 nazbierali školy 22 923 kg hliníkových obalov a Marián spočítal zaujímavé úspory pre našu planétu. Deti zbierali odpad a učili sa žiť v súlade s prírodou. Marián s Patrikom Paulom z firmy Kinazo Design teraz hľadajú cestu, ako z odpadu vyrobiť hliníkový prášok a tlačiť eBiky na 3D tlačiarni. Toto je fungovanie v kruhu.

Firma Fosfa z Břeclavi presadzuje ekovýrobky v oblasti čistiacich prostriedkov a odpadové teplo využíva na vertikálne farmy, kde sa pestujú šaláty. Česi si z modulov od firmy Koma Modular postavili pavilón Expo v Miláne a dnes ho majú presťahovaný vo Vizoviciach. Moduly sú mobilné, dajú sa postaviť bez betónových základov, dá sa ich repasovať a recyklovať. Firma Lego pracuje na 3D tlači dielov na linkách aj doma u zákazníkov. V uvoľnených logistických priestoroch sa pestujú rastliny, z ktorých sa bude vyrábať lego rozložiteľné v prírode. S Radom Mizerom a sieťou www.solved.fi vytvárame prepojenia expertov, ktorí inovujú firmy, aby fungovali v kruhu. Potravinová banka s Markom Urdzikom pomáhajú, aby obchodné reťazce nevyhadzovali potraviny a šetrili nimi.

Nulový odpad reprezentuje nový obchodný model, ktorý podstatne mení prístupy podnikov k zdrojom a výrobe. 

Staré reťazce vytvárania hodnoty stavali na nákupe, výrobe a predaji. Hodnotu však možno pridávať v oboch smeroch: dopredu cez výrobu, dozadu cez obnovu a opätovnú výrobu. Tento trend posilní nielen tlak legislatívy orientovanej na ochranu životného prostredia, ale aj zákazníci, ktorí čoraz viac odmietajú neekologické výrobky či obaly. Do ekonomického vývoja sa vždy snažili zasahovať globálni naftári, plynári, uhliari a bankári, ktorí s pomocou politikov udržiavali ekonomiku v 19. storočí. Nové prelomové technológie a trendy odstraňovania medzičlánkov, digitalizácie a slušného podnikania však už spájajú ekonomiku s ekológiou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite