Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo vlastniť to, čo rýchlo starne?

.ján Košturiak .klub .technológie

Keď sme zakladali Podnikateľskú univerzitu, nepotrebovali sme campus ani akreditácie. Podnikateľ sa nemôže učiť o podnikaní, učí sa podnikaním. Nepotrebuje študovať prípadové štúdie z minulosti, má riešiť nové výzvy – problémy, na ktoré neexistujú manuály ani učebnice.

Načo vlastniť to, čo rýchlo starne? Aaron Favila/AP Photo/SITA

akreditácie, študijné osnovy a budovy s prednáškovými učebňami sú zbytočné. Vytvorili sme sieť firiem a ľudí, v ktorých si vymieňame znalosti a skúsenosti, spoznávame sa, vytvárame spoločné projekty a premieňame nápady na realitu. Táto sieť je pružná a rýchlo sa mení. Nie je čas vytvárať osnovy, písať skriptá a prednášať staré „múdrosti“. Najlepšia publikácia je aplikácia a najlepšia praktika tá, ktorá ešte nebola opísaná. Šéf firmy Martinus Michal Meško mi kedysi rozprával o svojom štúdiu na Singularity University. Profesori im v škole ukazovali príklady online – veci, ktoré sa práve diali, nijaké spomienky na minulosť. Aj profesor Milan Zelený na Fordham University vždy riešil so študentmi nové problémy, ktoré nemali riešenia opísané v knihách. Zmeny boli také rýchle, že to, z čoho vychádzali na začiatku semestra, už na jeho konci často neplatilo. 

vymieňať, požičiavať, prenajímať

V Podnikateľskej univerzite prepájame podnikateľov – veľkých aj menších, starších i mladších. Vytvárame mosty medzi rôznymi disciplínami a svetmi. V Akadémii Dobrého Pastiera sa bohatí a úspešní prepájajú a spolupodnikajú s ľuďmi, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti. Prepájame sa s učiteľmi a s rodičmi, aby sme pripravili mladých na nový svet, v ktorom bude menej zamestnancov a mnohí si budú prácu vytvárať sami. Budujeme ďalšie siete výmen – s Milanom Zeleným Nadáciu ZET, s Janom Maškom Ružových slonov a Red Button. Snažíme sa spoločne pochopiť nový svet a korigovať spoločnosť poznačenú jednosmerným materiálnym rastom, egoizmom a ničením planéty.

Výmena skúseností a siete spolupráce sú riešením pre turbulentný svet. Nové technológie a materiály sa vyvíjajú tak rýchlo, že pod jednou strechou nemožno sledovať nové trendy, robiť testy, zbierať skúsenosti a investovať do inovácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite