Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomienka na sidemana

.peter Bálik .klub .nekrológ

Fedor Frešo bol takmer pri všetkom podstatnom, čo sa udialo v slovenskej popmusic. Hral s Mariánom Vargom a Dežom Ursinym, bol pri niekoľkých zásadných albumoch. Napriek tomu sa až do konca svojho života tešil z postavenia hráča v pozadí.

Spomienka na sidemana JOZEF JAKUBČO/SITA Fenomenálny basgitarista Fedor Frešo zasvätil hudbe celý svoj život.

bol jedným z najlepších slovenských basgitaristov, už v 60. rokoch si našiel svoj pomerne ľahko rozpoznateľný tón. Bol majiteľom tučného basového zvuku, no po nástroji sa pohyboval s ľahkosťou a bravúrnosťou. Jeho hranie malo „drajv“ a ťahalo kapely dopredu. Tento dar najprv považoval za svoj hendikep. Pôvodne chcel hrať na gitare, ale ako spomína vo svojej knihe, skúsil zahrať akord, a znelo to divne a zle: „Ajaj, problém je inde: mám tučné prsty.“ Preto sa rozhodol pre basgitaru.  

dežo a Marián

Fedor Frešo sa narodil 6. januára 1947 do hudobnej rodiny. Jeho otec bol slovenský skladateľ a dirigent Tibor Frešo, mama operná speváčka a hudobná redaktorka. Jeho prvou hudobnou láskou bol džez. „Či sa to bigbiťákom páči, alebo nie, celý život vo mne driemala láska z mladosti, pretože ešte pred rokenrolom som počúval džezovú hudbu, ale tú veselú a konzumnú, čiže dixieland,“ hovoril o svojej prvej záľube. 

Neskôr sa k džezu vrátil, no podobne ako všetkých chlapcov zo šesťdesiatych rokov ho očaril bigbít. Od roku 1963 hral v amatérskych tanečných skupinách Nautilus, Blue Stars a Cabinet 112. Tajne. Na bratislavskom konzervatóriu, kde študoval kontrabas, mali bigbít zakázaný. Na base mu to šlo skvele. V roku 1966 ho oslovil Dežo Ursiny, ktorému sa práve rozpadli slávni The Beatmen. Páčilo sa mu, ako Fedor hrá na base a navrhol mu, aby spolu založili skupinu The Soulmen. Bola to jeho prvá profesionálna skúsenosť s hudbou. „Dežo ma rázne chytil za pačesy,“ povedal Frešo o svojej prvej profesionálnej skúsenosti s hudbou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite