Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očakávajme neočakávané

.ján Košturiak .klub .technológie

Budem písať o tom, ako sa mení svet okolo nás vďaka inováciám a novým technológiám. Prostredie, v ktorom sa učíme, pracujeme a žijeme, formuje aj nás. Žijeme v rýchlom online svete. Ten bude ešte rýchlejší a komplexnejší. A verím, že aj lepší.

Očakávajme neočakávané SUNIL PRADHAN/AA/ABACA/PROFIMEDIA 21. marec 2018 Káthmandu, Nepál: Humanoidný robot Sophia prednáša na konferencii o využití technológií vo verejnej službe. Pomôžu roboty ľuďom, aby sa mohli venovať práci, ktorá je skutočne iba pre ľudí?

náš dnešný svet vzišiel z nedostatku a súperenia, je to svet ničenia prírody a „ľudských zdrojov“ v záujme materiálneho rastu. Svet nedôvery a vlastnenia vecí. Je šanca, aby sme vytvorili svet hojnosti, zdieľania a spolupráce.

Vyrába sa čoraz viac individuálnych výrobkov. Môžu sa tak znižovať zásoby a nadbytočná výroba. Kedysi fungoval svet tak, že sa najskôr niečo vyvinulo, potom vyrobilo a nakoniec predalo. Prichádza však doba, keď je to naopak – najskôr sa to predá, potom vyvinie a napokon vyrobí. A všetko veľmi rýchlo. Tradičné hierarchické organizácie to nezvládnu. Fungujú rýchle a agilné siete. Podniky pripomínajúce väznice (zámky, dozorcovia, vynútená disciplína a uniformita) zostanú prázdne. Generácie Y a Z sú iné než ich rodičia. Viac hľadajú slobodu. Chcú pracovať v sieťach na tom, čo ich baví a dáva im zmysel. 

viete, čo je 6D?

Svet, kde priemyselné podniky premieňali suroviny na odpad a vypúšťali do vzduchu smrad, zanikne. Odstraňujú sa zbytočné medzičlánky – môžeme komunikovať a obchodovať priamo, rýchlejšie a lacnejšie. Naše vnúčatá si raz budú ťukať na čelo, keď im budeme rozprávať o tom, ako fungovali dnešné fabriky, banky a iné relikty starého sveta. Globálne sa budú presúvať informácie a lokálne sa bude vyrábať. 

Spoločné využívanie autonómnych automobilov prináša lepšie využitie ich kapacity. Prinesie to menej áut na cestách, menej nehôd, parkovísk a viac zelených plôch. Výrobcovia už premýšľajú nad novými biznis modelmi. Namiesto plánovaného opotrebenia sa bude predlžovať ich životnosť a bude sa vyrábať menej áut. Slovensko je vraj Detroit Európy. Striaslo ma, keď som si o tom čítal. Už dnes sa vymýšľajú služby, za ktoré budú platiť cestujúci v automobile. Nebudú auto vlastniť ani šoférovať. V osemdesiatych rokoch som videl budúcnosť v laboratóriách Fraunhoferovej spoločnosti v Stuttgarte. Naši spolupracovníci v Erlangene pracovali na digitálnej komprimácii zvuku. Vymysleli formát MP3. A ten formát zmenil svet hudobného priemyslu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite