Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozprávať sa s robotom

.michal Novota .klub .technológie

Keď sa v portugalskom Lisabone zišlo takmer šesťdesiattisíc nadšencov, propagátorov a tvorcov nových technológií zo 170 krajín sveta, reč nebola o budúcnosti techniky, ale o nás – ľuďoch, ktorí sa s tou technikou budeme musieť naučiť žiť.

Rozprávať sa s robotom GERARDO SANTOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA 7. november 2017, Lisabon: Na tohtoročnom Web Summite bol predstavený aj humanoidný robot Sophia.

pred stanom vyhradeným pre médiá na konferencií Web Summit stálo niekoľko bezpečnostných pásov a prísne vyzerajúca ochranka. Vstupenku do budúcnosti som mal omotanú okolo zápästia. Každý ju mal. Zelený kúsok látky znamenal vstup do zákulisia. Vždy, keď som prišiel k ochranke, gestom ako z nejakého utopického filmu som si vyhrnul rukáv a ukázal, že môžem ísť ďalej. 

V miestnosti pre tlačové konferencie bolo tesno. Kameramani rozostavili kamery a pred konferenčným bannerom sa do prázdna pozerala strašidelne vyzerajúca hviezda podujatia. Volá sa Sophia a je to humanoidný robot. Na stoličke pred nami spočívalo torzo v priliehavom tričku s nápisom SingularityNET, čo je značka výrobcu softvéru, ktorým robot „premýšľa“. Hlava vyzerala realisticky, občas kývla zboka nabok, oči neprítomné, úsmev zúfalo umelý, ale mimické pohyby zvláštne skutočné. Vraj je vymodelovaná podľa herečky Audrey Hepburnovej. Chuderka Audrey. Skúmavému pohľadu neunikne trochu priesvitné temeno hlavy, kde sa nachádza elektronický mozog. 

„„Myslím, že budúcnosť robotov bude oveľa menej strašidelná a nebezpečná, ako si ju niektorí ľudia predstavujú.““

Inak to premýšľanie chvíľu trvá, má niekoľko sekúnd dlhú odozvu. Od stoličky z jej torza vedú káble k laptopu jedného z operátorov. Hľadím na ne s investigatívnou skepsou. Sophia je ticho, hľadí „do blba". Keď s ňou chcete hovoriť, musíte použiť mikrofón, ktorý jej slúži ako sluch. Je citlivá na prízvuk angličtiny. Má zabudovanú aj kameru, takže vie udržiavať očný kontakt, no príliš ho nepredvedie. Akoby sa ostýchala. Často ju bráni muž, ktorý sedí vedľa nej. Pôsobí komicky, ako nejaký šialený profesor z futuristického blockbustera z osemdesiatych rokov. 

saudský robot

Je vysoký, má vyťahané tričko, okuliare s ponorkovým sklom, dlhé brčkavé vlasy a na hlave zvláštny klobúk z leopardej kože. Indiana Jones éry umelej inteligencie. Volá sa David Hanson a je to on a jeho firma Hanson Robotics z Hongkongu, kto Sophiu vytvoril. Sem, na Web Summit, priviezol ešte jedného robota s umelou inteligenciou, ten sa volá Einstein a tvár má vymodelovanú s charakteristickými fúzami a kučerami slávneho profesora teórie relativity. Sophia je žena, a to sa tu počíta. V októbri tohto roku dostala ako prvý robot na svete v Saudskej Arábií občianstvo. Áno, v úplne rovnakom čase ako saudská teokracia ženám umožnila šoférovať auto. To sú paradoxy, však? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite