Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brno je nová Praha

.denisa Gdovinová .klub .architektúra

Viac ako tristo budov s kvalitnou architektúrou, ktoré sú roztrúsené po celom meste v kľukatých uliciach. Desiatky dobrých kaviarní a klubov, ktoré sú vizitkou študentského mesta. Najväčšou devízou Brna je jeho neobjavená atmosféra.

Brno je nová Praha PRESSFOTO UPVISION Vila Tugendhat v Brne vo svahovitej záhrade s jasnými líniami.

„to je teda úľava!” zvolá novinár z Nemecka, keď sa zastaví v strede námestia v centre Brna. Je streda podvečer a námestie Zelný trh je priestranné a prázdne. Križuje ho len zopár mladých ľudí hľadajúcich nejaký klub. Nemecký novinár sa práve vrátil z dvojdňového výletu v Prahe, ktorý zhrnul do jednoduchej vety: „Príliš veľa turistov.” Pražské centrum sa dostalo do bodu, keď mu príliš veľa turistov začalo škodiť. Len v tomto roku zo všetkých zahraničných turistov v Česku navštívilo Prahu až 63,4 percenta. 

Praha pomaly stráca ducha mesta a turistické agentúry ju propagujú čoraz opatrnejšie. Národná česká turistická agentúra Czech Tourism dokonca zvolila jasnú stratégiu. Rozhodla sa presunúť ťažisko a propagovať iné miesta v Česku. Minulý rok sa venovala 700. výročiu narodenia Karola IV. a tento rok odporúča barokové pamiatky v krajine. Medzi nimi napríklad Lednicko-Valtický areál či mesto Mikulov so zámkom a historickým centrom. 

„Byť v úzadí Prahy je tá najlepšia vec, čo sa mohla Brnu stať.“

Pre koho je barok príliš dávna história, môže skúsiť trasy s trochu modernejšou tematikou − funkcionalizmus a moderna 20. storočia. Zastávkami na tejto trase je najmä tehličková architektúra Baťových závodov v Zlíne s odkazmi architekta Vladimíra Karfíka. Alebo kúpeľné mestečko Luhačovice s typickými stavbami Dušana Jurkoviča, ktorý dokázal prepašovať do luxusného kúpeľného hotela atmosféru klasických slovenských dreveníc. No najväčší potenciál na odklon turistov z Prahy má jednoznačne jej mladší brat − Brno. Mesto, ktorému pomohlo, že bolo vždy tak trochu v úzadí. 

český Manchester

Nie je to len mesto, v ktorom je tá známa Villa Tugendhat. Aj keď táto stavba môže slúžiť ako prvá zastávka na výlete za brnianskou architektúrou moderny. Postavil ju v roku 1930 svetoznámy architekt Ludwig Miese van der Rohe pre manželov Gretu a Fritza Tugendhatovcov, ktorí mali spoločnú predstavu: „Velice jsem si přála mít moderní prostorný dům s jasnými a jednoduchými tvary. Můj muž se přímo děsil pokojů plných figurek a deček, jak je znal z dětství.” Greta Tugendhat tak vystihla obdobie, keď dozrel čas na zjednodušenie fasád a interiérov. Luxus začal mať celkom inú podobu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite