Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lovci šarlatánov: Vraj liečivé čistidlo do bazénov

.maroš Rudnay .klub

Aj z obyčajného chlórového bielidla dokážu šarlatáni vyrobiť zázračný všeliek. Stačí príťažlivý názov a objaviteľ, ktorý si založí vlastnú cirkev, aby mohol nebezpečnú metódu bez problémov šíriť a sľubovať, že ňou vylieči aj autizmus, aj rakovinu.

Lovci šarlatánov: Vraj liečivé čistidlo do bazénov KATARZYNA BIAŁASIEWICZ/PROFIMEDIA Znie to dosť neuveriteľne, ale niektorí chorí ľudia sa liečia chlórovým bielidlom. Vraj je to zázračný minerálny roztok.

jedným z najviac rozšírených a zároveň najbizarnejších všeliekov posledného obdobia je MMS a CDS – vo svojej podstate chlórové bielidlo. Účinky týchto zázračných produktov majú byť priam biblické. Liečiť majú prakticky úplne všetko vrátane smrteľných infekcií ako malária, AIDS, ale aj rakovina či dokonca autizmus. Akékoľvek skutočné dôkazy o účinku, klinických alebo bezpečnostných skúškach, pochopiteľne, chýbajú. S MMS prvýkrát prišiel Jim Humble v roku 2006, keď vyšla jeho kniha Miracle Mineral Solution for 21st Century. Na svoju liečivú formulku vraj prišiel pri expedícii v džungli, keď údajne zistil, že ňou dokáže vyliečiť maláriu. Následne, podľa jeho vlastných slov, so skupinou podporovateľov vyliečil z malárie až päťtisíc ľudí. 

podpultové náboženstvo 

Vzhľadom na to, že nejde o žiadnu registrovanú alebo experimentálnu liečbu, na internete sa látky na výrobu roztokov predávajú ako čistidlo bazénov. Informácie o ich použití sa šíria, takpovediac, „podpultovo“, v skupinách na sociálnych sieťach a rôznych fórach. O tom, že to nie je práve najbezpečnejšia alternatívna liečba, svedčia nielen prípady vážnych zdravotných problémov po požití, ale aj to, že Jim Humble musel pre bezproblémové šírenie svojich posolstiev založiť cirkev, v ktorej figuruje ako biskup.

„Informačné kampane a varovania zodpovedných inštitúcií v mnohých krajinách nezohrávajú v konšpiračnom svete používateľov žiadnu úlohu.“

Miracle Mineral Solution, v skratke MMS, v slovenčine znamená „zázračný minerálny roztok“. Zázrak je to v chemickej podstate veľmi jednoduchý. Ide o roztok chloritanu sodného, ktorý sa používa v priemysle ako bielidlo, zmiešaný pred užitím s kyselinou citrónovou alebo hydrogensíranom sodným. Tým sa v roztoku uvoľňuje toxický oxid chloričitý. Skratka CDS znamená „chlorine dioxide solution“, teda oxid chloričitý, a ide v podstate o to isté. Roztoky sa užívajú v rôznej koncentrácii vnútorne, ale objavujú sa aj návody na inhaláciu či aplikáciu na kožu a sliznice vrátane sliznice očí.

Ak sa na MMS či CDS pozrieme optikou vedeckého prístupu, zistíme, že zlyháva v každom ohľade, ktorými sa veda alebo medicína stavia k liekom. Nie je možné racionálne zdôvodniť ani ako, ani prečo by mala táto liečba fungovať. MMS totiž sľubuje liečbu ochorení, ktoré z hľadiska patofyziológie (mechanizmu fungovania choroby) majú spoločné len veľmi málo alebo vôbec nič. To ešte viac kontrastuje s faktom, že účinnou látkou v tomto prípade má byť veľmi jednoduchá až primitívna chemická zlúčenina, akou je oxid chloričitý. Prečo by napríklad pri rakovine mala táto látka ničiť selektívne len nádorové bunky, nie je možné racionálne zdôvodniť bez ignorovania základných biologických mechanizmov organizmu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite